Ever Given nakon tri mjeseca napokon napušta Sueski kanal

Foto: Sueski kanal / Facebook

SUEZ – Kontejnerski brod Ever Given koji je u ožujku blokirao Sueski kanal napustio je u srijedu lokaciju na kojoj je bio usidren više od tri mjeseca nakon što su vlasnik i osiguravatelji postigli sporazum o naknadi štete s kanalskim vlastima.

Reutersov očevidac na tegljaču vidio je da se Ever Given počeo kretati prema sjeveru u Velikom gorkom jezeru, koje se nalazi između sjevernog i južnog dijela Sueskog kanala u Egiptu gdje je bio brod sa svojom indijskom posadom otakako je odsukan 29. ožujka, prenosi N1.

Plovilo, jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svijetu, zapelo je poprečno u kanalu na šest dana i prekinuo globalnu trgovinu.

Uprava Sueskog kanala (SCA) zatražila je više od 900 milijuna dolara odštete za spasilačku operaciju i druge gubitke, a iznos je kasnije spušten na 550 milijuna dolara. Brod nije smio otići sve dok nije postignuta nagodba japanskog vlasnika Shoei Kisen i osiguravatelja s kanalskim vlastima, koje su objavile nakon sklopljenog sporazuma da brod smije isploviti 7. srpnja.

Kanalski izvori rekli su da će Ever Given ispratiti dva tegljača i da će ga navoditi dva iskusna pomorska pilota.

I.B.