1 min. čitanja

Europarlamentarci traže povratak Schengena bez graničnih kontrola – smatraju da je RH ispunila uvjete za ulazak u Schengen uz jedan ALI

Europarlamentarci traže povratak Schengena bez graničnih kontrola – smatraju da je RH ispunila uvjete za ulazak u Schengen uz jedan ALI
Foto: Morski HR

BRUXELLES – Europski parlament u godišnjem izvješću o Schengenu, prihvaćenom s 505 glasova za, 134 protiv i 54 suzdržanih, navodi da bi države članice žurno trebale ponovno uspostaviti slobodu kretanja u schengenskom području.

U izvješću se zahtijeva puna integracija Bugarske i Rumunjske u zonu slobodnog kretanja budući da su obje države ispunile uvjete za pristup Schengenu, a ističe se i da je Hrvatska ispunila sve uvjete, što je tijekom posjeta u studenom 2020. potvrdila Komisija.

Međutim, zastupnici su zabrinuti učestalim izvješćima nevladinih organizacija i medija o nepoštivanju ljudskih prava na hrvatskim granicama te se nadaju da će Hrvatska osigurati dovoljan broj osoblja za aktivnosti na granici, njihovu primjerenu obuku te nadzor. Hrvatska je već uspostavila neovisni mehanizam za praćenje djelovanja policijskih službenika prema migrantima koji nezakonito prelaze granicu te tražiteljima međunarodne zaštite, a zastupnici ocjenjuju kako je riječ o pozitivnom koraku.

Pozdravili su i razvoj informacijskih sustava (poput viznog informacijskog sustava te sustava ulaska/izlaska (EES)) u područjima upravljanja granicama i vizama te traže da se ti projekti dovrše bez kašnjenja. Parlament ističe da Zakonik o schengenskim granicama treba mijenjati s obzirom na trenutačno stanje. Iako nadzor granice ostaje u nadležnosti država članica, novi mehanizmi mogli bi osigurati ukidanje kontrola u trenutku kada one prestanu biti proporcionalni odgovor.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.