4 min. čitanja

POTVRĐENO JE! DORH istražuje bespravnu gradnju u Vruji

POTVRĐENO JE! DORH istražuje bespravnu gradnju u Vruji
Foto: Igor Jakšić / SeekPng

U srijedu poslijepodne Indexu je potvrđeno da Državno odvjetnišvo ispituje bespravnu gradnju u uvali Vruja. Informaciju je potvrdila Splitsko-dalmatinska županija u odgovoru na Indexov upit.

“Zbog sumnje u zakonitost izdanih akata svi predmeti su izuzeti od strane građevinske inspekcije odnosno DORH-a, a nakon završenih izvida tih državnih tijela javnost će biti obaviještena o rezultatima i daljem postupanju, te možebitnim sankcijama”, stoji u odgovoru županije na upit.

Tri kuće i bazen legalizirani su na državnoj zemlji u području gdje je zabranjena gradnja

Kako se iz ostatka njihova odgovora da iščitati, ovo se odnosi samo na objekte građene do 2014. godine u toj uvali, jer su oni naknadno legalizirani, iako su građeni na državnom zemljištu, u zoni gdje je zabranjena gradnja.

O objektima koji su u Vruji građeni nakon 2014. godine nisu ništa napisali. U odgovoru stoji da o “drugim bespravnim građevinama nemaju saznanja”.

“Prema Zakonu o postupanju nezakonito izgrađenim zgradama 2014. godine ozakonjuju se tri zgrade i bazen pored već izgrađene legalne zgrade te se donosi rješenje o ispravci greške u dimenzijama zgrada. Bespravno izgrađeni pristupni put nikad nije ozakonjen niti je o tome vođen postupak, a nemamo saznanja postoji li na tom lokalitetu još bespravno izgrađenih građevina”, navodi se u odgovoru Županije.

Dalje kažu: “Svi navedeni akti izdani su u ispostavi ove službe u Omišu, a za njihovu zakonitost u potpunosti je odgovoran referent koji ih je izdao i ovjerio, kao i u svim drugim predmetima koji se rješavaju u upravnom postupku. Prema prostornim planovima grada Omiša i općine Zadvarje objekti se nalaze unutar planiranog geološkog spomenika prirode, a izvan građevinskog područja naselja”.

Sumnjiva legalizacija obavljena je za vrijeme župana Ževrnje koji je podnio ostavku radi slične stvari

Podsjetimo da je ova čudna legalizacija obavljena u vrijeme kad je župan bio HDZ-ov Zlatko Ževrnja, koji je podnio ostavku na traženje premijera Andreja Plenkovića radi sumnjivog javnog natječaja za zakup bračke plaže Zlatni rat.

Na njemu je pobjedila tvrtka iz Zagreba koja nije imala zaposlenih, pa se kasnije utvrdilo da svi koji su se prijavili na natječaj nisu imali iste uvjete. Oporba je Ževrnju optuživala i da je svom prijatelju dao koncesiju na poznatu splitsku plažu Kašune.

U odgovoru Županije ne spominje se ništa o objektima građenima nakon 2014. godine
Zbog čega se u dopisu Županije sada ne spominju druge građevine, osim ovih građenih do 2014. godine, nije jasno. Mještani su Građevinskoj inspekciji podnosili prijave i na gradnju nakon 2014. godine, o tim novim bespravnim objektima pisale su i novine.

Samo od prošle godine do danas na državnoj zemlji u “Vruja Resortu” izgrađen je pozamašan tunel veličine trosobnog stana, na vrhu kojeg je zasađen vrt. Bila je tu i ilegalna vodosprema, ondje su i dalje bespravni mulovi u moru koji su poremetili izvorišta vode, građevinska inspekcija ga je kaznila zbog ilegalnih potpornih zidova i tako dalje. Ilegalnih objekata za koje Županija, eto, ne zna, ima podosta.

Inspekcija zna što je sve građeno nakon 2014., pitali smo ih to prije 24 dana, još nisu odgovorili
Podsjetit ćemo da smo Građevinskoj inspekciji poslali upit da nam dostave kronologiju svojih postupanja na Vruji još 14. lipnja, a usprkos našim pozivima, porukama i mailovima u kojima ih molimo da nam dostave podatke, do danas to nisu učinili. Zvučat će nevjerojatno, ali inače su brzi na odgovorima.

Iz Županije je stiglo i rješenje o legalizaciji spomenutih objekata građenih do 2014. godine, a koja potpisuje umirovljena referentica iz Omiša, Vesna Morović.

Vlasnici okolnih parcela mogli su se žaliti na legalizaciju, da su vidjeli poziv na oglasnoj ploči

U rješenju o izvedenom stanju piše da se ozakonjuju “dvije manje zahtjevne zgrade, pomoćna zgrada i bazen”

U obrazloženju se ističe zanimljiva rečenica, prema kojoj su su vlasnici zemljišta koja graniče sa državnim zemljištem na kojem je investitor Stipe Latković bespravno sagradio građevine, putem oglasa na sudskoj oglasnoj ploči pozvani da se izjasne slažu li se s legalizacijom.

“Vlasnici i nositelji drugih stvarnih prava na čestici zemljišta iz točke 1. izreke ovog rješenja, vlasnici i nositelji drugih stvarnih prava na česticama koje neposredno graniče s tom česticom zemljišta i jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi čestica, pozvani su na uvid u spis dana 09.04.2014.g. radi izjašnjenja. Poziv je bio oglašen na oglasnoj ploči ovog tijela osam dana i to od 20.03.2014.g. do 28.03.2014.g. Od pozvanih stranaka nitko se nije odazvao, te se smatra da iste nemaju primjedbi na izgrađene zgrade”, navodi se u dokumentu.

Država se tada nije izjasnila jesu li za legalizaciju, Ministarstvo i inspekcija su sve znali

Znači li to da je i Republika Hrvatska, kao vlasnik zemljišta bila pozvana da se izjasni, pa se nije odazvala na poziv vlastite institucije? Tako piše.

Ova je odluka o legalizaciji tada dostavljena Građevinskoj inspekciji, zatim Uredu državne uprave u ispostavi Imotski, pa i Gradu Omišu, čak i Hrvatskim vodama.

U dokumentu stoji da je bilo tko od njih mogao “protiv ovog rješenja izjaviti žalbu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u roku od 15 dana od dana njegova primitka. Žalba se predaje u pisanom obliku poštom ili usmeno na zapisnik putem tijela koje je izdalo ovo rješenje”.

Dokument pogledajte OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Milanović o Vruji: “Ma srušiš samo, potaracaš i super, opet je kamenjar”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.