1 min. čitanja

Stigao treći ovogodišnji toplinski val – pridržavajte se uputa liječnika

Stigao treći ovogodišnji toplinski val – pridržavajte se uputa liječnika
Foto: Pixabay

Kako je i najavljeno u Hrvatsku je stigao treći ovogodišnji toplinski val, koji će najviše pogoditi istok Hrvatske, odnosno osječku regiju, gdje bi temperature danas mogle ići do 40 stupnjeva.

Zbog ekstremno visokih temperatura Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku, dok je za Osijek i okolicu izdano crveno upozorenje koje ukazuje na vrlo opasne vremenske uvjete. Posebno se trebaju paziti starije osobe, kronični bolesnici, djeca i trudnice, a iz DHMZ-a upozoravaju da su zbog ovakvih ekstremnih vrućina mogući kvarovi na pojedinim infrastrukturama.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar, a mogu pogoršati i postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Izbjegavanje boravka vani od 11 do 17 sati, nošenje lagane odjeće i pokrivala za glavu te ispijanje većih količina vode i sličnih bezalkoholnih nešećerenih napitaka – osnovne su preporuke kojih se moramo držati kako toplinski val ne bi ostavio neželjene posljedice na naše zdravlje. Detaljne upute pročitajte OVDJE.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.