3 min. čitanja

HRVATSKA BI MOGLA PROFITIRATI Prema novoj koronakarti smo u zelenom, a konkurenti u velikim problemima

HRVATSKA BI MOGLA PROFITIRATI Prema novoj koronakarti smo u zelenom, a konkurenti u velikim problemima
Foto: ECDC

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je ažuriranu kartu Europe. Na ovotjednoj karti cijela Hrvatska je u zelenoj zoni.

U zelenom su i okolne zemlje, kao i većina Europe. Bitan izuzetak su Španjolska i Portugal koji su većinom u crvenoj zoni koja označava najvišu incidenciju, piše Index.

ECDC kartu ažurira svakog tjedna koristeći podatke od četvrtka u 23:59. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

ECDC je europska agencija sa sjedištem u Stockholmu, a njene covid-karte pokazatelj su i za turiste je li sigurno ići na neku destinaciju.

Zadrži li se Hrvatska u zelenoj zoni, djelatnici u turizmu smatraju da bismo do kraja sezone mogli biti mnogo bliže rekordnoj 2019. nego što se očekivalo.

– Hrvatska je sigurna destinacija i velika je potražnja jer je vlada napravila sve preduvjete da Hrvatska bude sigurna i na nama je da očuvamo tu situaciju, da se ponašamo odgovorno, poštujemo epidemiološke mjere, zadržimo dobre brojke koje imamo – rekla je u srijedu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodavši kako je pred nama jedna od najboljih mogućih sezona za vrijeme covida.

Foto: ECDC

Portugal u crvenom, Francuska savjetuje građanima da ga izbjegavaju, Španjolska pokušava spasiti sezonu

Portugalski turizam nalazi se u nezavidnoj situaciji dok zemlja prolazi kroz novi val pandemije. U posljednjih nekoliko dana su prešli granicu od 3000 novih dnevnih slučajeva, što se nije dogodilo od početka veljače.

Francuska je savjetovala svojim državljanima da izbjegavaju Portugal i Španjolsku ovo ljeto zbog brzog širenja delta soja.

– Vi koji još niste rezervirali ljetovanje, izbjegavajte Španjolsku i Portugal kao vaše destinacije, to je savjet iz opreza – rekao je državni tajnik za europske poslove Clement Beaune za javnu televiziju France 2.

Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos rekao je da je zabrinutost Francuske “razumljiva” s obzirom na zdravstvenu situaciju u zemlji, koja se “pogoršala”.

Noćni policijski sat određen prošlog petka i dalje je na snazi u rizičnim područjima, uglavnom u Lisabonu i okolici i turističkoj regiji Algarve, na jugu zemlje. Sada posjetitelji u restoranima tijekom vikenda moraju imati negativan test ili dokaz da su u potpunosti cijepljeni. U hotelima to je obveza svakog dana u cijeloj zemlji.

Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma (HUT) kaže kako moramo biti veoma oprezni i učiti iz onoga što se dogodilo Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj, piše Index.

– Portugalu se dogodio problem jer su imali feštu nakon pobjede na Europskom prvenstvu, a uz to su pustili i Britance da ulaze. Uvijek presude velika okupljanja i proslave. Mi smo lani sredinom kolovoza doživjeli nešto slično. Moramo biti svjesni da turisti koji nam dolaze u Hrvatsku također znaju u kakvoj se situaciji svijet nalazi i da neće otići zato što u nekom malom primorskom mjestu nije održana ribarska večer ili je otkazan kakav koncert. Epidemiološke mjere moramo podrediti dugoj sezoni – naglašava Ostojić dodajući kako će i ova sezona biti velik izazov.

Suočena s velikim povećanjem broja slučajeva korone među mladima, Španjolska želi ubrzati cijepljenje te dobne skupine kako bi izbjegla novi val virusa koji bi uništio turističku sezonu i uzlet gospodarstva.

Dolaskom ljeta i praznika sve je više studentskih zabava u kafićima, diskotekama i apartmanima pa je broj zaraza među mladima izmakao kontroli posljednjih desetak dana. Kako bi zaustavila porast brojeva zaraza kod mladih, vlada Katalonije najavila je da od vikenda zatvara klubove na najmanje 15 dana. Prema službenim podacima, postotak onih između 20 i 29 godina koji su primili barem jednu dozu cjepiva iznosi samo 14.4 posto, a među ukupnom populacijom 64.1 posto, piše Index.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.