3 min. čitanja

SLUŽBA TRAGANJA I SPAŠAVANJA Jadranska straža koja bdije 24 / 7 / 365

SLUŽBA TRAGANJA I SPAŠAVANJA Jadranska straža koja bdije 24 / 7 / 365
Foto: SAR

Republika Hrvatska u svom najvrjednijim i najosjetljivijim prostoru kojeg čine Jadransko more, njegove obale i otoci iz godine u godinu bilježi kontinuirani porast pomorskog i nautičkog prometa, kao i povećanje dinamike ljudskih aktivnosti na moru, s čime je usko povezan i porast broja pomorskih nesreća i nezgoda, te akcija traganja i spašavanja na moru.

Samo je u prvoj polovini ove godine na području odgovornosti  MRCC Rijeka i ostalih 8 MRSC-a (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Dubrovnik), zbog raznih pomorskih nesreća i  nezgoda poduzeto je ukupno 180 intervencije traganja i spašavanja na moru. Prošle godine zabilježene su u istom razdoblju 153 intervencije, što je i razumljivo, jer je Covid godina prepolovila turizam, pa su brojke u dobroj mjeri utjecale i na broj nautičara u Jadranu. No u rekordnoj turističkoj 2019. godini, iz Ministarstva mora doznajemo da je od 1. siječnja do 30. lipnja poduzeto je ukupno 225 intervencije traganja i spašavanja na moru.

– U usporedbi razdoblja siječanj – lipanj 2019. i siječanj – lipanj 2021., vidljiv je pad broja izdanih vinjeta stranim plovilima (-24%) , manji broj prijavljenih čarteraša (45%) , te općenito slabiji promet na moru, što je svakako razlog i smanjenog broja akcija traganja i spašavanja u 2021. godini  (-20%) – preciziraju u Ministarstvu mora.

Jedinstveni broj telefona za traganje i spašavanje na moru je 195!

Republika Hrvatska osigurava stalnu službu traganja i spašavanja na moru koja se obavlja bez prekida 24 sata dnevno svih 365 dana u godini.

U slučaju nesreće ili nezgode na moru, pomoć zatražite od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka putem besplatnog broja telefona 195.

Pomoć možete zatražiti i putem pomorskog VHF radijskog kanala 16 ili putem jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji će poziv preusmjeriti na Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka.

Pomorska radijska služba bdijenja radi upućivanja poziva pogibelji (MAYDAY), poziva hitnosti (PAN-PAN) ili poziva sigurnosti (SECURITE) organizirana je i putem obalnih radio postaja Plovputa (Rijeka Radio, Split Radio i Dubrovnik Radio) na VHF radijskom kanalu 16 i VHF DSC radijskom kanalu 70.

Korisnicima višejezične besplatne mobilne aplikacije za pametne telefone „nautički informacijski servis nIS“ Ministarstva mora, prometa i infrastrukture omogućeno je pozivanje besplatnog telefonskog broja 195, uz automatsku dostavu lokacije pozivatelja, što u bitnome smanjuje vrijeme potrage za unesrećenima i pružanja pomoći.

Postupak u slučaju pomorske nesreće ili nezgode

U slučaju nesreće ili nezgode na moru operateru MRCC Rijeka potrebno je što je moguće preciznije pružiti podatke o:

  • mjestu nesreće ili nezgode (ukoliko je poziv upućen putem aplikacije nIS, lokacija pozivatelja automatski se dostavlja u MRCC Rijeka)
  • vrsti nesreće ili nezgode (potonuće, požar, prodor mora, nasukavanje, sudar, udar, naplavljivanje, zahtjev za medicinskom intervencijom i sl.)
  • plovnom objektu u opasnosti (ime i pozivni znak) i vrsti plovnog objekta (brod, jahta, brodica)
  • broju osoba na plovnom objektu
  • ima li ozlijeđenih osoba i o kakvim vrstama ozljede se radi.

Do dolaska službe traganja i spašavanja postupite prema uputama operatera MRCC Rijeka.

Važne informacije

Radi osobne sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika na moru, potrebno je uvijek imati na umu:

  • pratiti redovita i izvanredna vremenska izviješća prije i tijekom plovidbe
  • zabranjeno je glisirati na udaljenosti manjoj od 300 m od obale
  • ne upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata
  • ne udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno
  • prije isplovljenja provjeriti stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva
  • koristiti isključivo službene pomorske navigacijske karte i publikacije
  • svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su putem mobilne aplikacije nIS Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.