2 min. čitanja

INVAZIJA BRAČANA NA BAJAKOVO Za sve je kriv – najbrži prst

INVAZIJA BRAČANA NA BAJAKOVO Za sve je kriv – najbrži prst
Foto: Wikimedia

BRAČ – Na što su sve spremni pojedinci kako bi dobili koncesijsko odobrenje na pomorskom dobru govori primjer Brača, odnosno Grada Supetra gdje je raspisan natječaj za dodjelu koncesijskih odobrenja za korištenje nekoliko gradskih plaža. Kako bi bili sigurni da će pobijediti na natječaju, većina ih se ne libi potegnuti više stotina kilometara istočnije gdje pošta radi 24 sata dnevno.

Zvuči kao kakva šala, ali nije. U Supetru je otvoren novi natječaj za dodjelu koncesijskih odobrenja za korištenje jedne od gradskih plaža, gdje zainteresirani koji ispunjavaju uvjete natječaja, mogu dobiti posao iznajmljivanja ležaljki, suncobrana i slično. Kvaka je u tome što na dotičnom natječaju pobjeđuje najbrži prst, odnosno ona prijava koja je poslana prva. I nije to prvi put.

Budući da je natječaj otvoren 9. srpnja u ponoć, odnosno u 00:01 sati, zainteresirani pravni subjekti koji žele pobjediti na natječaju sjeli su u automobil, pa na trajekt za Splita, pa Bajakovo, gdje je pošta otvorena 24 sata dnevno. Na ovo su nam ukazali aktivisti udruge ZaNaS, koji se mjesecima, godinama bore za zaštitu pomorskog dobra.

Problem je, kažu, u uputama koje je dalo Ministarstvo, a prema kojima na ovakvim natječajima pobjeđuju oni koji su prvi predali zahtjev za dobivanje koncesijskog odobrenja. Kontaktirali smo gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković da nam pojasni o čemu je riječ. Ni ona se ne slaže s takvim kriterijima, no tvrdi da Vijeća za koncesijska odobrenja nemaju nikakvu autonomiju u odlučivanju tko će dobiti na natječaju.

Prev 1of3 Next

– Jedinice lokalne samouprave ne donose same odluku o postupku dodijele koncesijskih odobrenja već postupaju po Uredbi koju je donijela Vlada RH. Ministarstvo je dalo uputu za postupanje po principu najbrži prst odnosno po vremenu zaprimanja zahtjeva. Tome se apsolutno protivim te pozivam nadležno Ministarstvo da izmjeni i Uredbu o davanju koncesijskih odobrenja kao i kriterije za dodjelu ostalih, jer je zastarjela i nisu jasno definirani kriteriji – kazala nam je gradonačelnica Supetra.

S druge, pak, strane aktivisti koje predvodi inženjerka građevine Vladimira Mascarell upozoravaju da uputa Ministarstva nije obvezujuća kod odlučivanja o dodijeli koncesijskih odobrenja.

Foto: Plaža Banj u Supetru za koju je raspisan natječaj za dodjelu koncesijskih odobrenja

– Uputa ministra pomorstva je nakaradni način pogodovanja i sve suprotno smislu pravičnog i javno korisnog upravljanja pomorskim dobrom. Ona nije obvezujuća za Vijeće, čije odluke se mogu bazirati i na zdravoj pameti, ustavu, zakonima i nadasve već donesenim presudama – napisala nam je Mascarell.

Jesu li i koliko ovakvi uvjeti natječaja pošteni te pogoduje li se prešutno na taj način konkretnim “igračima” zasad možemo samo nagađati. No da su kriteriji za dodjelu koncesijskih odobrenja po principu najbrži prst suludi, jesu.

Kao što je suluda i odluka da Jedinice lokalne samouprave nemaju nikakve ovlasti da samostalno odlučuju o tome koji kriteriji su pogodni za dodjelu koncesija ili koncesijskih odobrenja za korištenje pomorskog dobra.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.