3 min. čitanja

Izvađen kamion koji je sedam godina bio na dnu mora između Pule i NP Brijuni

Izvađen kamion koji je sedam godina bio na dnu mora između Pule i NP Brijuni
Foto: Romeo Ibrišević

PULA – Već smo pisali o kamionu koji je “parkiran” u moru Istre, pred vratima Nacionalnog parka Brijuni (Štinjanska vala). Pljuska zdravom razumu zemlji čija himna počinje rječima Lijepa naša domovino, ostao bi još vjerojatno mjesecima ili godinama da nije volontera iz Zelenih stopa koji su kamion najprije pronašli, a onda i pronašli način da ga izvuku iz mora.

Andrej Jaklin, doktor znanosti i viši znanstveni suradnik u Centru za istraživanje mora rovinjskog Instituta Ruđer Bošković s prijateljem Mirom Vitasom otkrio je ovaj “krivo ” parkirani kamion).

Jaklin je nakon pronalaska otišao na policiju, prijavio događaj, a policajac je nakon provjere rekao Jaklinu da ode kući i osztavi se alkohola. Razlog je bio što je kamion odavno odjavljen, a registracija vraćena, iako je još godinama ovaj ronioc gledao prilikom zarona na istom kamionu.

Nakon toga je informacija o nalazu doprla do Romea Ibriševića, hrvatskog lovca na olupine i predsjednika udruge Zelene stope.

Foto: Romeo Ibrišević

– Šaka u glavu te iste majčice zemlje je hrvatski   pravilnik o zbrinjavanju otpadnih  vozila Fonda za zaštitu okoliša  u kojem se ni kamioni ni autobusi niti ne spominju, već samo vozila kategorije N (cestovna vozila koje služe za prijevoz tereta i koja imaju najmanje 4 ili 3 kotača i največu dopuštenu masu veću od 1 tone) kao i kategorija N1 ( gdje ta motorna vozila za prijevoz tereta imaju največ dopuštenu masu ne veću od 3,5 tone)  – kazao nam je prilikom otkrića prije pola godine Romeo Ibrišević.

Uklanjanje auto olupina iz Štinjanske vale nastavak je projekta “Očistimo Hrvatsku od auto olupina“ što ga je Ibrišević započeo je još 2004. godine, a na dnu je bio barem sedam godina.

Od tada je uklonjeno je 14 tisuća automobilskih olupina te je zbrinut otpad s mnogih hrvatskih bisera prirode – otoka Šipan, Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Žirje, Lošinj; iz parkova prirode Sjeverni Velebit, Žumberak, Medvednica, iz jezera Butoniga, Imotskih jezera, Zareških krova; iz podmorja u Sv. Mariji Magdaleni i Običaj uvali; iz rijeka Mirna, Zrmanja, Slunjčica, Kupa, Sava…

Foto: Romeo Ibrišević

Za kraj bi mogli zaključiti tek – da je više ljudi poput ovih, a da barem nema onih koji ovakav posao čine Sizifovim.

Svakako, ovo je jedna lijepa priča za kraj tjedna.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kamion “parkiran” u moru ispred vrata Nacionalnog parka Brijuni: “Ovo je pljuska zdravom razumu!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.