ŠTO ČEKA? Država pravno može srušiti bespravne objekte u Vruji

Foto: Youtube / Screenshot

Pravno gledano čak i legalizirani objekti u Vruji mogu biti srušeni jer se nalaze na državnoj zemlji. No ukoliko država proda zemlju bespravnom graditelju, što je on i zatražio, Vruja će biti zauvijek izgubljena. 

Kako se raspetljava priča oko okupacije uvale Vruje, tako državne institucije na kapaljku daju informacije o tome namjeravaju li naložiti rušenje bespravno sagrađenih objekata na navedenoj lokaciji ili će nekad svima dostupnu uvalu prodati osobi koja je okupira posljednjih 20 godina?

Rješenje o rušenju moguće je izdati za legalizirane objekte, što su iz Ministarstva prostornog uređenja potvrdili Indexu. 

– Zgrade za koje su izdana rješenja o izvedenom stanju (dakle, legalizirane zgrade), čija su rješenja pravomoćna u upravnom postupku mogu se poništiti prema izvanrednim pravnim lijekovima, koji se mogu izjaviti sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku (oglašivanje ništavim, poništavanje/ukidanje rješenje, obnova postupka) propisani odredbama Zakona o općem upravnom postupku – odgovarili su Indexu iz ministarstva Darka Horvata.

No nisu im odgovorili na pitanje namjeravaju li rušiti dotične objekte u spomenutoj uvali te da se za sva pitanja vezana uz postupke rušenja obrate Državnom inspektoratu. Od tamo, pak, informacije ne da ne dolaze na kapaljku, već uopće ne dolaze.

DORH je, međutim, pokrenuo izvide vezano za legalizaciju bespravnih objekata izgrađenih na državnoj zemlji u uvali Vruja. No upitno je, piše Index, kakav će biti rasplet te istrage s obzirom da su iz Županije splitsko-dalmatinske priopćili kako se izvidi provode samo na objektima izgrađenim d 2014. godine.

Sporno je što je nakon 2014. u Vruji izgrađen najveći broj objekata – bespravno, na javnoj površini, na zaštićenom lokalitetu.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

POTVRĐENO JE! DORH istražuje bespravnu gradnju u Vruji