2 min. čitanja

STRUČNJAK ZA POMORSKO PRAVO: Plaža je opće dobro, nitko je ne može posjedovati

STRUČNJAK ZA POMORSKO PRAVO: Plaža je opće dobro, nitko je ne može posjedovati
Stiniva, Vis – Foto: Ivo Pervan

Stručnjak za pomorsko i općeprometno pravo Goran Vojković je, gostujući u studiju TV kuće N1 izjavio kako nitko nema pravo svojatati plažu i morsku obalu.

– Plaža je vaša dok ste na njoj sa svojim ručnikom. More i morska obala još od rimskog doba spadaju u nešto što se zove opće dobro – područje bez titulara, bez vlasništva.

Nema vlasništva na pomorskom dobru, a to su plaže u cjelini, obala šest metara od mora, uz rijetke izuzetke, i tu je opće korištenje omogućeno svakome -rekao je Vojković i naglasio da morska obala nije ničije vlasništvo.

Jedini način da netko može koristiti plaže su koncesije. – Ali nju treba jako dobro platiti. Jako malo je onih koji su platili te koncesije jer to je jako skupo. Tek nekoliko hotela i kampova u Hrvatskoj ima koncesije – rekao je Vojković.

– Sva ona zapasavanja obale, ilegalni molići, stvaranja silazaka, rezervacije ispred kuća, zauzimanja plaže… Sve to nije legalno. To je za sve nas. To čak nije ni u vlasništvu države, zato se i zove opće dobro – kazao je.

– Ručnik na plaži bez vas ne znači ništa, s plaže vas nitko ne može otjerati – objasnio je Vojković.

On je prokomentirao i slučaj uzurpiranja pomorskog dobra i državne zemlje u uvali Vruja koja je posljednjih 10-ak dana digla na noge hrvatsku javnost.

– Tamo je bilo odmaralište koje je privatno vlasništvo, no pojavili su se neki novi objekti koji su se na neki način legalizirali, sada unatrag treba provjeriti što se događalo – komentirao je Vojković.

– Pitanje je što je s pristupnim cestama, je li to javna cesta, je li netko dobio dozvole. Apsolutno morska obala tamo jest slobodna, pitanje je uopće statusa cijelog terena koji je specifičan krajolik i njegove zaštite.

Treba detaljno pregledati što se zadnjih 30 godina tamo radilo. Plaža nema koncesiju, apsolutno mora biti otvorena svima, svi ju smiju koristiti. Ne može netko reći ‘objekt je moj, moja je i plaža’ – dodao je Vojković.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.