NA TRAJEKT UKRCAO TIGRA! Posada za životinju saznala tek na pola puta do Hvara

Foto: Facebook, Prometne zgode i nezgode

SPLIT/HVAR – Pse i mačke mnogi vlasnici vode sa sobom i na odmor, ali mačka koju je zatekla posada na Jadrolinijinom trajektu za Hvar šokirala je njih i putnike. Naime, u u kavezu jedne prikolice nalazio se, ni manje, ni više, nego – tigar, piše Dalmatinski portal.

Iz Jadrolinije su odgovorili pod kakvim su okolnostima ukrcali tigra na trajekt te što sve treba imati za takvu vrst prijevoza.

– Jadroliniji nije bio prijavljen prijevoz životinje već osobnog vozila s prikolicom. Članovi posade nisu dužni pregledavati sadržaj prikolice, ukoliko nije prijavljen prijevoz opasnih tvari i sl., a kako bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli – stoji u odgovoru.

Kako neslužbeno doznaje Dalmatinski portal, posada trajekta uopće nije znala da prevozi tigra. Vlasnik ih je na pola kanala pitao je li može dignuti ceradu na prikolici da ‘beštija’ dobije malo zraka. Kada su digli ceradu, imali su što i vidjeti.

Iz splitske policije su kazali da nitko nije zvao zbog tigra na trajektu, a i čini se kako je beštija do Hvara stigla bez većih problema.

Na stranicama Jadrolinije piše kako je dozvoljen prijevoz kućnih ljubimaca i to pasa, mačaka, ptica i ostalih malih životinja.

Ove životinje mogu se prevoziti samo tako da ne predstavljaju opasnost ili smetnju za putnike ili brod. Vlasnici, odnosno pratitelji tih životinja preuzimaju rizik za putovanje kućnihljubimaca i moraju sami o njima voditi brigu (hrana, piće, higijene i ostale potrebe), a odgovorni su za sve eventualne štete nanesene putnicima, posadi ili brodu. Psi na brodu moraju imati brnjicu (izuzev psa pomagača) i voditi se na povodniku.

Dozvoljen je prijevoz malih kućnih ljubimaca u salonima, isključivo u torbi za nošenje i prijevoz kućnih ljubimaca maksimalnih dimenzija 45 x 35 x 25 cm s vodonepropusnim dnom. Ukupna težina torbe s kućnim ljubimcem ne smije prelaziti 8 kg. Torba se mora držati ispod sjedala ili u krilu, a jednom putniku dozvoljava se samo jedna torba s kućnim ljubimcem. Prijevoz malih kućnih ljubimaca je besplatan.

Za sve ostale kategorije kućnih ljubimaca zabranjuje se prijevoz katamaranima, ako nisu zadovoljeni tehnički uvjeti na brodu, odnosno boxevi na otvorenim palubama na katamaranima (koji se rezerviraju i naplaćuju). Na trajektima je prijevoz besplatan uz obavezan boravak na otvorenoj palubi.

U slučaju prigovora putnika na ponašanje životinja smještenih u salonu, zapovjednik ima pravo zatražiti da se životinja problematičnog ponašanja smjesti u box na otvorenoj palubi na katamaranima, ako ima slobodnih mjesta, odnosno na otvorene palube na trajektima. Ako nema slobodnih mjesta u boxevima, zapovjednik ima pravo iskrcati vlasnika i životinju problematičnog ponašanja u prvoj luci pristajanja, bez prava na povrat novaca, stoji u uputstvima na stranicama Jadrolinije.

D.G.