RECIKLIRANJE JE IN Sedam gradova i općina s Krka u lovu na zero waste certifikat

Foto: Facebook

KRK – Otok Krk godinama je u hrvatskom vrhu po odvojenom prikupljanju i održivom zbrinjavanju otpada, a uskoro se pridružuje međunarodnoj “zero waste” strategiji. 

Možete li zamisliti mjesto na kojem otpad ne postoji? U kojem svaki komad smeća ima novu funkciju, u kojem spremnici za otpad ili odlagališta otpada nisu hranilišta za galebove i vrane? Toj, na prvu, futurističkoj životnoj sredini teži otok Krk, čijih je sedam općina i gradova usvojilo Odluku o implementaciji “zero waste” strategije, maksimalnog smanjenja otpada te povećanja njegove ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja.

Grad Krk i općine Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat, Malinska – Dubašnica ciljaju da u idućih 5 godina odvajaju čak 70 posto proizvedenog otpada te smanje miješani komunalni otpad s 235 kg po stanovniku/turistu na 150 kg godišnje.

Plan je da lokalno komunalno poduzeće osigura uvjete za primjenu različitih modela smanjenja količine otpada koja nastaje. Bude li ispunio sve preduvjete, otok će dobiti punopravnu certifikaciju koju dodjeljuje Zero Waste Europe, čime će ući u društvo najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom.

 

K.B.