1 min. čitanja

Italija zabranila uplovljavanje kruzera u Veneciju

Italija zabranila uplovljavanje kruzera u Veneciju
Foto: Youtube / Screenshot

VENECIJA – Italija je u utorak zabranila uplovljavanje kruzerima u venecijansku lagunu, kako bi obranila svoj ekosustav i kulturno naslijeđe, stavljajući zahtjeve stanovnika i kulturnih tijela iznad zahtjeva turističke industrije.

Talijanska Vlada je odlučila djelovati nakon što je UNESCO zaprijetio da će Italiju staviti na crnu listu jer nije zabranila kruzere u blizini mjesta svjetske baštine, javlja Reuters.

Zabrana uplovljavanja u kanal Giudecca koji se nalazi u blizini Trga sv.Marka, jedne od najpoznatijih znamenitosti u gradu stupit će na snagu 1. kolovoza.

– Ponosan sam što je moje obećanje napokon i ispunjeno – kazao je ministar kulture Dario Franceschini u twitu objavljujući odobrenje svoje Vlade za zabranu.

Talijanski zakonodavac koji će ovom odlukom vjerojatno utjecati na poslovanje kompanija za krstarenje poput Carnival Cruises, osigurava naknadu tvrtkama i radnicima, navodi se u priopćenju ministarstva kulture.

Stanovnici Venecije i međunarodna zajednica godinama pozivaju vladu da zabrane velikim brodovima prolazak kroz lagunu, jer zagađuju okoliš i ugrožavaju stabilnost njenih zgrada i krhki ekosustav.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.