1 min. čitanja

Koji hrvatski motiv želite na kovanici eura? Možete birati još danas i sutra!

Koji hrvatski motiv želite na kovanici eura? Možete birati još danas i sutra!
Foto: Pixabay / Screenshot / Euro.hr / Morski HR

Na web stranici euro.hr u tijeku je on-line anketa u kojoj građani Republike Hrvatske mogu birati motive koji će se po uvođenju eura nalaziti na nacionalnoj strani eurokovanica. Pet najbolje rangiranih motiva o kojima je prethodno odlučila komisija Hrvatske narodne banke su karta Hrvatske, šahovnica, kuna, Dubrovnik i glagoljica.

Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa na naličju nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te prikazuje nacionalne simbole te zemlje.

Foto: Screenshot / Euro.hr

Građani još danas i sutra mogu glasati OVDJE, a svakom od pet ponuđenih motiva mogu dodijeliti ocjenu od jedan do pet, odnosno u rasponu od „uopće mi se ne sviđa“ do „najviše mi se sviđa“. Među ponuđenim te u prethodnom postupku odabranim motivima, uz Dubrovnik, nalaze se šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica.

Uzimajući savjetodavno u obzir i rezultate ocjena građana i njihove prijedloge, Komisija za novac krajem srpnja odabrat će najmanje tri motiva za nacionalnu stranu eurokovanica. Istovremeno će i odlučiti kako će ti motivi biti raspoređeni po pojedinim apoenima eurokovanica.

Svaka od država Europske unije koja se koristi eurom kao službenom valutom ima različite nacionalne motive na svojim kovanicama, a kreću se od istog motiva za naličja svakog od apoena pa do tri različita motiva za različite apoene. Nije neuobičajeno ni da se motivi mijenjaju ili izmjenjuju kroz različite serije, od kojih sve mogu biti u optjecaju.

Hrvatska uvede euro za svoju valutu, eurokovanice izdane u Hrvatskoj nalazit će se u optjecaju i jednako će vrijediti u svim državama europodručja.

Anketa je otvorena do 15. srpnja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.