2 min. čitanja

Započelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota

Započelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota
Foto: HRZ

ZEMUNIK – U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku počelo je selekcijsko letenje 30. naraštaja kandidata za vojne pilote.

Selekciji je pristupilo 15 polaznika, od kojih je 11 učenika srednje škole, a ostatak čine pripadnici postrojbi Hrvatske vojske koji su iskazali interes i zadovoljili predviđene kriterije za vojne pilote.

Foto: HRZ

Selekcijsko letenje 30. naraštaja kandidata odvija se u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Letenje se izvodi na avionima ZLIN 242L, a provode ga iskusni nastavnici letenja koji će, nakon desetak sati naleta po polazniku, donijeti ocjenu uspješnosti svakog od polaznika.

Na selekciji se po drugi puta nalaze i učenici trećih razreda srednjih škola koji će, ukoliko uspješno završe sekcijsko letenje, biti stipendirani do završetka srednje škole i dalje u nastavku školovanja za vojne pilote. Na ovaj se korak odlučilo pet učenika 3. razreda srednjih škola, a upravo će oni po uspješnom završetku selekcijskog letenja osigurati uvjete za potpisivanje ugovora s Ministarstvom obrane o stipendiranju tijekom četvrtog razreda srednje škole te maturiranjem postaju kandidati za 31. naraštaj kadeta pilota.

Foto: HRZ

Fran Palaić iz Kutine, učenik trećeg razreda, rekao je kako je ključna u odluci izbora za vojnog pilota bila ljubav prema letenju, a za njega je vrlo ohrabrujuće i poticajno što će moći učiti od vrhunskih nastavnika letenja i pilota „Krila Oluje“. Patrik Kotarski iz Daruvara istaknuo je da je zadovoljan i sa uvjetima života i rada u vojarni, kao i Tina Pedić iz Zadra koja od malih nogu prati nastupe akrobatske grupe „Krila Oluje“.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.