2 min. čitanja

Britanske vlasti zbog milijunskih potraživanja zaustavile Brodosplitov jedrenjak “Golden Horizon”

Britanske vlasti zbog milijunskih potraživanja zaustavile Brodosplitov jedrenjak “Golden Horizon”
Foto: Screenshot

SPLIT/DOVER – Britanske vlasti su zaustavile jutros splitski “Golden Horizon”, veliki jedrenjak za kružna putovanja, u britanskoj luci Dover, piše Slobodna Dalmacija.

Najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola, kako su ga nazivali splitski brodograditelji, na čijim navozima je izgrađen, arestiran je na traženje monegaške tvrtke “Star Clippers” i na temelju sudskog naloga (Admiralty Marshall), potvrdili su iz spomenute brodovlasničke kompanija čiji direktor je Eric Krafft.

Prema riječima vodećih ljudi “Star Clippersa”, “unatoč nekoliko pokušaja naplate, hrvatsko brodogradilište ‘Brodosplit’ odbilo je dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze” prema monegaškoj tvrtki, “pa je zaustavljanje broda postalo neizbježno”.

“Star Clippers savjetovao je ‘Brodosplit Grupi’ da podmiri svoj dug, poslije čega će brod biti odmah oslobođen”, kazali su danas brodovlasnici s adresom u Monaku.

Vlasnik “Golden Horizona”, koji plovi pod hrvatskom zastavom – luka upisa Split – je društvo “XB Ahts Hero Shipping” s Maršalovih Otoka, čija direktorica je Vedrana Debeljak, sestra Tomislava Debeljaka, vlasnika “Brodosplita” i “DIV Grupe”.

Podsjetimo, brod je izvorno ugovoren za monegašku kompaniju poznatog brodovalsnika Mikaela Kraffta, ali je gradnja dugo kasnila i ugovor je na koncu raskinut. Sve je završilo na međunarodnoj arbitraži u Nizozemskoj. Konačna odluka donesena je proljetos.

Brod je bio ostao u Splitu, Debeljakovo brodogradilište ga je dovršilo i jedrenjak je upravo započeo svoju prvu sezonu kružnih putovanja. Arbitražna odluka naložila je Debeljaku, odnosno “Brodosplitu” da Krafftu isplati odštetu od 13 milijuna eura, odbivši istovremeno sve škverske zahtjeve.

Na “Golden Horizonu” upisano je založno pravo, odnosno hipoteka u korist “Star Clippersa” u iznosu od šest milijuna eura, uvećano za kamate, pa je iznos koji vlasnici broda – pacifička tvrtka povezana s Debeljakom – moraju platiti kako bi oslobodili jedrenjak arestiran u Doveru oko sedam milijuna eura.

Foto: Screenshot

“Golden Horizon” upravo je danas iz doverske luke trebao krenuti na kružno putovanje nazvano “Long weekend voyage”. Cijena aranžmana s četiri noćenja, kako je to oglasila Debeljakova britanska agencija “Tradewind Voyages”, bila je već od oko 11.000 kuna.

Eric Krafft je u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” bio najavio mogućnost arestiranja broda tijekom krstarenja.

Pitanja o neugodnom zaustavljanju jedrenjaka u Engleskoj, upućena su i “Brodosplitu”. Pitanje je kako će riješiti nastali problem, kada će podmiriti dug, što će biti s putnicima i njihovim aranžmanima, kako su reagirali, kada Debeljak očekuje oslobađanje broda i slično, piše Slobodna Dalmacija.

Brod je bio ugovoren sa “Star Clippersom” za 67 milijuna eura. Nedavno je isplovio iz Splita, gdje je plijenio pažnju građana svečarski osvijetljen u noći na vezu Gradske luke.

Damir Tolj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.