Horvatinčić na štakama došepao do Remetinca: “Ja sam djeci umrlih dao 400 tisuća kuna”

Foto: Youtube screenshot ilustracija/ Zrinka Magazzin

Tomislav Horvatinčić došao je sinoć u Remetinec gdje se treba javiti na odsluženje kazne, a iz auta je izašao na štakama. Podsjetimo, nakon što mu je zbog zdravstvenog stanja više puta odgađan odlazak na odsluženje kazne nakon što je pravomoćno osuđen za pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje talijanskih nautičara, konačno se morao javiti na odsluženje kazne. Pomorska nesreća koju je izazvao Horvatinčić dogodila se 2011. godine. Osuđen je, podsjetimo, na četiri godine i deset mjeseci. Pravomoćno.

– Još jednom izražavam žaljenje što sam sudjelovao u nesreći u kojoj su ljudi izgubili život. Vjerujem da ću ovdje moći nastaviti svoje liječenje, o ovoj ustanovi sam čuo sve najbolje i mislim da je to najbolji zatvor u Europskoj Uniji – rekao je Horvatinčić.

– Čuo sam da sam vukao 10 godina pravosuđe za nos. Nikada u 10 godina ni jedna rasprava nije odgođena zbog mene. U ove dvije godine kada mi nije trebao niti odvjetnik niti molbe, ja sam bolestan čovjek i operacije su se dogodile na mome tijelu. Minimalno ljudsko bi bilo da zatvorenik dođe koliko toliko zdrav, a ne na štakama. Bit ću dobar zatvorenik – rekao je Horvatinčić i nastavio:

– Ova kazna… Jesam li ja ubio namjerno to dvoje ljudi? Ovo se nije dogodilo u zadnjih 100 godina. Da je bio nehaj bila bi manja kazna. Vi ste sa svojim informiranjem i pritiskom tome pridonijeli. Ja bih bio najsretniji da ste napisali da sam dao milijun kuna u Zakladu Ana Rukavina, malom Šimunu ja plaćam liječenje, puno novih radnih mjesta sam otvorio.

– Mislite li da sam namjerno ubio dvoje Talijana? Da vidimo tko je najinteligeniji za odgovor. Od mene ste napravili metu  – kazao je novinarima.

– Djeci ništa ne može vratiti roditelje, ali ja sam njima dao 400.000 kuna, nakon čega su oni povukli žalbu na moju oslobađajuću presudu – rekao je Horvatinčić, pa nastavio.

– Dobio sam tisuće mailova podrške. Morao sam doći ovako kasno jer sam morao popiti lijekove, povraćao bih cijelu noć, ja nemam želudac, pola tijela nemam. Večeras ih neću imati sa sobom, uzet će mi ih na ulazu. Imam jaku podršku obitelji i izdržat ću to. Lako je robijati ako se u glavi namjesti da ste vi krivi i da ste dobili pravednu kaznu. Ali ako vam sudi za namjerno izazivanje prometne nesreće… Vještaci kažu da sam vozio primjereno, u novinama kažu nije vozio primjereno… Ali ja vas sve volim i poštujem, možda ćemo se susresti u nekim drugim prilikama i s nekim ljepšim vijestima – istaknuo je.

Horvatinčić je jučer preko Messengera uputio svim svojim poznanicima i prijateljima poruku:

“Dragi prijatelji, od sutra stanujem na novoj adresi: zatvor Remetinec… nakon toga, neznam u koju kaznionicu? Razlog: prometna nesreća na moru, po kojoj sam suđen da sam NAMJERNO UBIO DVOJE TALIJANA. Četiri god i deset mj. zatvora. Da je to slučajno bio nehaj, kazna bi bila do jedne godine zatvora ili uvjetna. Osim toga sudio me nenadležan sud. Pametnome dosta. Sve vas volim i poštujem! Tomo Horvatinčić.”

D.G.