Češko otvoreno prvenstvo u windsurfingu na Pelješcu

Foto: Ive Trojanović

VIGANJ – U Vignju na jugozapadnom dijelu poluotoka Pelješca od 19. do 24. srpnja održati će se Otvoreno prvenstvo Češke u windsurfingu. Natjecanje je otvorenog tipa pa na njemu mogu sudjelovati i ostale nacije.

Kanal između Pelješca i otoka Korčule jedno je od najpogodnijih mjesta u Hrvatskoj za ljubitelje jedrenja na dasci. Vjetra ovdje ima gotovo uvijek pa je mjesto od svega 300-njak stanovnika postalo primamljivo i stranim organizatorima windsurfing natjecanja. Viganj je prije 8 godina ugostio Svjetsko prvenstvo u windsurfingu, preotevši domaćinstvo San Franciscu.

Foto: TZOO

Na ovogodišnjem češkom prvenstvu očekuje se 40-ak natjecatelja, a iz organizacije se može čuti kako su nastup na prvenstvu već najavili slovenski olimpijac Stojan Vidakovič, višestruki hrvatski prvak Vladan Desnica, braća Matulj te češki tim Petr Čech, Jakub Zima, Martin Sladky, Milan Kir i trostruki olimpijac Patrik Hrdina.

U Vignju se na svakom koraku osjeti sportski duh, vjetar je idealan, puše gotovo svakodnevno, najčešće je to maestral koji je izuzetno pogodan za wind i kitesurfing.

Unatoč nategnutoj sezoni zbog novog bujanja pandemije, Viganj bilježi iznimne turističke brojke. Od početka godine do polovice srpnja u Vignju je ostvareno 35.450 noćenja što je za 30 posto bolje nego lani te čak 4,5 posto bolje nego 2019. godine. Većina gostiju je iz Slovenije, Češke, Poljske i Njemačke.

 

K.B.