Noć albatrosa na Lastovu

Foto: PP Lastovsko otočje

LASTOVO – U uvali Zaklopatica na otoku Lastovu 15. srpnja organizirana je 2. NOĆ ALBATROSA u sklopu projekta LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu osmišljenog kako bi se doprinijelo očuvanju triju morskih vrsta ptica-gregula (Puffinus yelkouan), kaukal (Calonectris diomedea) i sredozemni galeb (Larus audouinii).

Projekt nosi ima artina prema lastovskom nazivu za gregulu. Na početku je rečeno više o samom projektu, njegovim ciljevima i biologiji ove tri vrste ptice koje su i jedan od razloga proglašenja Parka prirode Lastovsko otočje.

Foto: PP Lastovsko otočje

S obzirom da je važno očuvati populacije ptica na prostorima na kojima one prirodno dolaze, projektom se namjerava pomoći proglasiti nova morska područja očuvanja značajna za ptice (POP područja) koja su prepoznata kao ključna područja ne samo za gniježđenje nego i za hranjenje i migraciju. Posjetitelji su stoga mogli saznati više o biologiji vrsta, metodama istraživanja, terenskom radu, saznati što je to monitoring otpada i zašto je otpad jedna od najvećih prijetnji morskim pticama, te koje su još ugroze za morske ptice.

Foto: PP Lastovsko otočje

Organizirane su i razne igre, izložba te je predstavljena kampanja Bubbles not balloons koja potiče na prestanak uporabe plastičnih balona koji su kao i ostali plastični predmeti velika ugriza za morske ptice koje ih često zamjene  za svoju hranu. Na kraju večeri na dojavu dvoje posjetitelja pronađena je i spašena mlada gregula koja je privučena svijetlom sletjela na cestu.

Foto: PP Lastovsko otočje

Noć albatrosa zajedničkim snagama organizirali su djelatnici Parka prirode Lastovsko otočje, udruge BIOM i Sunce, a pridružila su i udruga WWF Adria.

– Ovom prilikom zahvaljujemo lokalnom stanovništvu i posjetiteljima na velikom odazivu te se vidimo i dogodine! – poručuju organizatori.

I.B.