2 min. čitanja

Početna konferencija EU projekta „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. Faza“

Početna konferencija EU projekta „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. Faza“
Foto: ŽLU Mali Lošinj

UNIJE/MALI LOŠINJ – Danas je u Malom Lošinju održana početna konferencija u sklopu EU projekta „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. Faza“. Nositelj projekta je Županijska lučka uprava Mali Lošinj. Ukupna vrijednost Projekta je 37.380.922,87 HRK, a dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 34.264.498,73 HRK. Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 29.124.823,92 HRK (85%), dok ostatak dodijeljenih financijskih sredstava osigurava Državni proračun Republike Hrvatske u iznosu od 5.139.665,81 HRK (15%). Razdoblje provedbe Projekta je od 01.10.2017. do 31.12.2021.

Na početnoj konferenciji projekta uz ravnatelja Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filipa Balije je sudjelovao predstavnik tvrtke Pomgrad Inženjering iz Splita koji je predstavio projekt luke Unije, načelnik sektora za razvoj otoka Ivan Bota i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

Projekt „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. Faza“ od iznimne je važnosti u pomorskom povezivanju nacionalnog i međunarodnog prometa otoka Lošinja s ostalim županijama i susjednim otocima što će uvelike doprinijeti razvoju otočne i lučke infrastrukture, unaprjeđenju ekonomske i turističke aktivnosti ali i demografskoj obnovi.

Lučko područje sastoji se iz obalnog/kopnenog dijela i pripadajućeg akvatorija. Luka se sastoji iz operativno-zaštitnog gata i dijela morske obale na korijenu gata gdje se nalazi zidani objekt-spremište. Postojeći lukobran-gat je dužine 55 m, širine 6 m, dubine 1-5 m kapaciteta priveza 2 manja broda, a po završetku predviđenih radova isti gat se proširuje u obliku slova T po 30 m na svaku stranu. Takva sanacija bi osigurala uvjete za siguran vez brodskih, brzo brodskih, katamaranskih i RO-RO brodova.

Ravnatelj ŽLU Mali Lošinj, Filip Balija

Time će se omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove što je preduvjet za razvoj linijskog prometa te će se podići komunalni standard za korisnike javnih brodskih linija. Navedenim poboljšanjima također će se omogućiti bolja i sigurnija povezanost s okolnim administrativnim središtima Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom kao i međunarodnom linijom s destinacijama na talijanskoj obali Cesenatico, Pesaro, Rimini.

Filip Balija, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj održao je uvodni govor u kojem je naglasio važnost realizacije Projekta na otoku Unije. Ravnatelj se zahvalio svim prisutnima koji su uveličali početnu konferenciju ovog važnog projekta za žitelje tog otoka te dodatno izrazio zadovoljstvo napretkom radova koji će u konačnici omogućiti bolju povezanost.

Prisutnima se obratio i predstavnik projektanta, tvrtke Pomgrad Inženjering iz Splita, načelnik sektora za razvoj otoka Ivan Bota te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.