Foto: Pixabay

Nakon što je Hrvatska na Europskoj epidemiološkoj karti usred turističke sezone o kojoj ovisi cjelokupno naše gospodarstvo svrstana u žutu zonu, najavljeno je uvođenje strožih mjera. 

Stožer civilne zaštite najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da se kreće u strožu kontrolu mjesta na obali na kojima se okuplja veći broj ljudi.

– Veliko okupljanje ljudi u situacijama koje nije moguće kontrolirati vode do porasta zaraza, a time i do smještanja jadranske Hrvatske u narančasto, moramo toga postati svjesni na svim razinama. U skladu s time moramo kalibrirati pristupe i odluke koje ćemo donositi – izjavio je na konferenciji ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Osvrnuo se na činjenicu da se mnogi i dalje ne drže propisanih mjera.

– Moramo biti svjesni da sve ono što piše u odlukama se treba provoditi. Te odluke i preporuke HZJZ-a nisu napisane samo da bi se nešto napisalo. Ako piše razmak, covid-potvrda, epidemiološka kontrola događaja, ako svi znamo koji su to događaji koji se ne mogu kontrolirati, takve događaje treba zabraniti. Od toga ne treba praviti znanost. Ako vidite da je negdje preko 100 ljudi, ili nekoliko stotina, ako ne možete znati epidemiološki status svakoga od njih, to treba zabraniti. Zato postoje svi instrumenti u odlukama stožera, to se mora primijeniti na lokalnoj razini – jasan je bio Božinović.

Foto: Pixabay

Stožer, kaže, mora učiniti sve kako bi kontrolirao događaje i usporio rast zaraze kako bi se produljila turistička sezona. Ne isključuju mogućnost niti uvođenja novih zabrana, a u fokusu su im noćni klubovi.

– Mi moramo voditi računa o svim aspektima takve odluke. Mi epidemiolozi smo uvijek za oštrije mjere jer je najlakše tako prekinuti infekciju. No mi imamo i gospodarske aktivnosti i treba ih nastaviti što je najbolje moguće. Dosta smo raspravljali, u ovom trenutku ćemo svakako ići na pooštravanje mjera kontrole i testiranja na ulazu u ovakve objekte. Ako se ovakva situacija nastavi, sve opcije su otvorene – poručio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Foto: Screenshot

Dobra je vijest što će se u pooštravanje mjera ići samo tamo gdje se zaraza otima kontroli. A trenutačna situacija na obali, gdje je i najveći broj turista, je ovakva – prema zadnjim podacima najveći broj zaraženih bilježe Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Zadarskoj županiji ne piše se dobro budući da ju je Njemačka stavila na crvenu listu.

– Oni demotiviraju građane da idu tamo tako što ih šalju u karantenu. To je tim ljudima problem. Teško će netko biti u Hrvatskoj deset dana, a onda još ukalkulirati deset dana da ne može na posao. Onda će on to izbjeći, neće doći u tu županiju – istaknuo je Božinović.