2 min. čitanja

Ključne investicije u domaći nautički turizam predstavljene u ACI marini Cres

Ključne investicije u domaći nautički turizam predstavljene u ACI marini Cres
Foto: Vedran Karuza / ACI

CRES  – Čelni ljudi hrvatskog nautičkog sektora predstavili jučer u ACI marini Cres nadolazeće investicije u domaće marine. Pritom je jedna od najvažnijih tema bila buduća ACI marina Rijeka, koja će predstavljati dosad najveću investiciju u nautički turizam u Hrvatskoj i koja će otvoriti 132 nova radna mjesta u samoj marini.

U najizazovnijem periodu pandemije uzrokovane virusom COVID-19, nautički se turizam pokazao kao jedan od najotpornijih, najsigurnijih i najperspektivnijih oblika turizma. U tom razdoblju, domaće su marine ostvarile sjajne rezultate te dodatno pozicionirale Hrvatsku kao elitnu nautičku destinaciju. Međutim, Hrvatska ima još pregršt potencijala za daljnji napredak i razvoj nautičkog turizma, a upravo to je bila glavna tema konferencije koja je održana u ACI marini Cres.

Foto: Vedran Karuza / ACI

Kako bi se nastavio razvoj nautičkog turizma potreban je kvalitetniji zakonski okvir kojeg bi trebao donijeti novi Zakon o pomorskom dobru i lukama, za čije je donošenje, prema riječima državnog tajnika Josipa Bilavera, sazrelo vrijeme.

– Novim zakonskim rješenjem bi se definiralo da država najprije dosadašnje imatelje koncesije pita da li žele produžiti koncesiju, a tek onda na tržištu traži novog koncesionara – najavio je Bilaver.

Kada je riječ o budućnosti domaćeg nautičkog turizma, ključan naglasak je stavljen na luku nautičkog turizma Porto Baroš odnosno buduću ACI marinu Rijeka. Riječ je o dosad najvećoj domaćoj investiciji u nautički turizam, za koju su snage udružili ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu i Gitone Kvarner d.o.o., jedno od najzvučnijih imena u domaćem hotelijerstvu.

Foto: Vedran Karuza / ACI

U ovu marinu, namijenjenu za najluksuzniji segment nautike, odnosno za super i megajahte u planu je investicija od čak 363,7 milijuna kuna.

Više o tome, govorio je predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić istaknuvši da će ACI marina Rijeka ponuditi mnoštvo sadržaja, generirati više od 130 novih radnih mjesta i otvoriti grad moru.

– Za ozbiljnije investicije u drugim ACI-jevim marinama treba riješiti još neka otvorena pitanja s obzirom na to da investicije ovise o duljini trajanja koncesije, a ACI je pred istekom koncesijskog razdoblja za većinu svojih marina. Upravo produljenje koncesijskih razdoblja preduvjet je za daljnja ulaganja u raznovrsnost usluga i podizanje njihove kvalitete – naglasio je Pavić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.