Pomorske kompanije bilježe najmanje piratskih napada u posljednjih 27 godina

Foto: Youtube / Screenshot

Međunarodni pomorski ured ICC-a (IMB) izvijestio je da su incidenti piratstva i oružane pljačke brodova najniži u posljednjih 27 godina.

Tijekom prve polovice 2021. godine ova je organizacija primila najmanji broj prijavljenih incidenata od 1994. Oni su, međutim, upozoravaju i da rizici za pomorce ostaju, posebno u određenim regijama svijeta.

Posljednje globalno izvješće IMB-a o piratstvu detaljno opisuje 68 slučajeva napada na brodove tijekom prvih šest mjeseci 2021. u usporedbi s 98 incidenata u istom razdoblju prošle godine.

IMB-ov Centar za izvještavanje o piratstvu (PRC) naglašava da su se u čak 91 posto slučajeva pirati ukrcali na brod. Uz to su zabilježena četiri pokušaja napada, na dva broda je pucano, a jedan je otet od siječnja 2021. Unatoč ukupnom padu prijavljenih incidenata, nasilje nad posadama nastavljeno je otmicom 50 posada, incidentima u kojima je posadi prijećeno, odvedeni su kao taoci ili napadnuti, jedan član posade je ubijen, a jedan ozlijeđen.

Gvinejski zaljev i dalje je posebno opasan za pomorce, s 32 posto svih prijavljenih incidenata koji se događaju u regiji, navodi IMB. U ovoj regiji se dogodila otmica svih 50 posada u prvoj polovini godine, kao i zabilježeni smrtni slučaj.

Broj otmica zabilježenih u Gvinejskom zaljevu, međutim, tijekom najnovijeg tromjesečja bio je najmanji od drugog tromjesečja 2019. IMB upozorava da pirati nastavljaju ciljati sve vrste plovila koja prolaze tom regijom i da su prethodno oteta ribarska plovila u Gvinejskom zaljevu kasnije korištena kao matični brod za gađanje drugih trgovačkih plovila.

– Iako IMB pozdravlja smanjenu aktivnost piratstva i oružanih pljački u Gvinejskom zaljevu, rizik za pomorce i dalje ostaje – rekao je direktor IMB-a Michael Howlett.

„Izvještavanjem svih incidenata regionalnim vlastima i IMB PRC, pomorci mogu održavati pritisak protiv pirata. Okupljanje vlasti za pomorski odgovor putem inicijativa – poput nigerijskog projekta Deep Blue i Foruma za pomorsku suradnju Gvinejskog zaljeva – nastavit će i ojačati kanale za razmjenu znanja i smanjiti rizik za pomorce u regiji. ”

IMB također upozorava da pirati u Gvinejskom zaljevu sve češće izvode napade dalje od obale. Primjerice, početkom lipnja brodu za prijevoz rasutog tereta prišao je gliser sa šest pirata dok je bio približno 210 nautičkih milja od obale Lagosa u Nigeriji. U tom je slučaju posada uspjela spriječiti naoružane pirate da uđu na brod, ali ilustrira udaljenost na kojoj pirati prijete brodovima.

IMB također naglašava opasnosti od rada u Singapurskom tjesnacu. Šesnaest incidenata prijavljeno je IMB centru u prvih šest mjeseci 2021. To je više u odnosu na 11 prijavljenih incidenata u istom razdoblju 2020. godine na ovom području.

Brodovima se također savjetuje da poduzmu mjere predostrožnosti dok su usidreni u zaljevu Manila na Filipinima. IMB je zabilježio četiri incidenta tijekom drugog tromjesečja 2021.

I.B.