POŽARI NA OTOCIMA Zračne snage premještene s otoka Lavdare na Brač

Foto: Čitateljica

Dva Canadaira i Air Tractor iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH angažirani u akciji gašenja požara u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u ranim jutarnjim satima u subotu, 17. srpnja 2021. godine u akciji gašenja požara na otoku Lavdara u Zadarskoj županiji te su preusmjereni na gašenje požara u uvalu Blaca na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na sanaciji požarišta na otoku Lavdara u Zadarskoj županiji angažiran je jedan Air Tractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Od 21. lipnja do 17. srpnja 2021. godine, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 24 požara i to: 11 u Šibensko-kninskoj županiji, šest u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Zadarskoj županiji te po jednog u Primorsko-goranskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Izvršeno je 21 protupožarno izviđanje protupožarnim avionima u županijama priobalja.
Na navedenim zadaćama (gašenju i protupožarnom izviđanju) izvršeno su 856 letova pri čemu je ostvareno 136:50:00 sati naleta i izbačeno je 4011 tone vode.

Također, tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je dva puta tijekom čega je ostvario dva leta sa besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju 5:49:00 sati, u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Podsjećamo, Protupožarna sezona 2021. službeno je započela u ponedjeljak, 21. lipnja 2021.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

GORI OTOČIĆ LAVDARA Evakuirano 50 osoba, dva vatrogasca ozlijeđena

POŽAR UZROKOVALE MUNJE? Vatrogasci ga cijelu noć i jutro ne mogu staviti pod kontrolu