1 min. čitanja

Zasićenost morske vode vapnencem, vrlo je važno svojstvo Jadranskog mora

Zasićenost morske vode vapnencem, vrlo je važno svojstvo Jadranskog mora
Foto: Boris Kačan

Stupanj zasićenosti morske vode vapnencem u biološkom pogledu važna je i višestruka. Osim što su mnoge planine, pa i Dinaridi, izgrađeni od vapnenačkih tvorbi morskih organizama, njegova je uloga osobito bitna u potpornim i zaštitnim tvorbama organizama, pišu stručnjaci iz Aquariuma Pula.

Primjer su tropske i suptropske vode koje se odlikuju visokim stupnjem zasićenosti vapnenca (preko 300%), dok su hladne polarne i dubinske vode nezasićene ili slabo zasićene.

Tako npr. u tropskim vodama osobito su dobro razvijeni organizmi s vapnenačkim tvorbama, kao što je koraljni greben, školjkaši s velikim i jakim ljušturama (npr. Tridacna gigas), čije ljušture teže i do 250 kg, fitoplankton, osobito kokolitoforidi), itd.

Morska voda iz Jadrana ima višu lužnatost (alkalinitet) u odnosu na vodu iz Atlantskog oceana. Uzrok tome je utjecaj sastava istočne obale koja pripada Dinarskom sistemu, odakle slatke vode donose u more znatne količine otopljenog kalcijeva karbonata.

Iznosi vapnenca u Jadranu kreću od 126 do 131 mg/litri vode, a u Atlantskom oceanu između 117 i 122 mg/l, a može se reći da su vapnenačke tvorbe biljaka i životinja u Jadranu i Mediteranu umjereno razvijene.

Druga vrlo važna uloga vapnenca, odnosno karbonata i bikarbonata je kao pufera, za održavanje stalne koncentracije vodikovih iona u morskoj vodi, no o tom nekom drugom prilikom.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

JADRAN, NIKAD SLANIJI Hrvatski tim znanstvenika otkrio nešto vrlo neobično!
FENOMEN KRŠA Reljef
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.