2 min. čitanja

ZA ČISTE OTOKE Tjedan posvećen ekologiji kulminirao zajedničkog radnom akcijom

ZA ČISTE OTOKE Tjedan posvećen ekologiji kulminirao zajedničkog radnom akcijom
Foto: SURF

UNIJE – Otok Unije u cresko-lošinjskom arhipelagu ovog je ljeta pravo mjesto za sve željne novih znanja i aktivnosti vezanih uz ekologiju. Sve se odvija u sklopu Sunset Unije (raznoliki) Festivala koji promiče održivi razvoj, ekologiju, kulturu i ljubav prema prirodi.

Festival će trajati do početak rujna, a koncipiran je tako da svaki tjedan nosi sa sobom određenu temu. Organizatori su više nego zadovoljni prošlotjednim odazivom na Tjedan ekologije, koji je bio posvećen energetici – području koje je usko isprepleteno s politikama zaštite okoliša, a motivirano aktivnostima europskog projekta INSULAE koji se provodi na Unijama i teži doprinijeti energetskoj samodostatnosti otoka.

Foto: SURF

Trodnevne edukativno-informativne aktivnosti započele su DIY („do it yourself“) radionicom za male unijske znanstvenike, nakon čega je uslijedio niz edukativnih izlaganja za odrasle, kao i razgovor s mještanima o INSULAE aktivnostima koje se odvijaju na otoku. Organizirani su i vođeni posjet te demonstracija rada unijskog desalinizatora, prezentacije INSULAE EnergyBoxa, radionica izgradnje meteo stanice te još jedna radionica za najmlađe na temu umjetne inteligencije, dronova i samohodnih vozila, uz demonstraciju.

Osim toga, u zainteresiranim kućanstvima ugrađeni su besplatni INSULAE EnergyBox uređaji, a u tijeku su predbilježbe i za novi krug ugradnje najesen.

Prošlotjedna događanja kulminirala su drugom SURF radnom akcijom čišćenja otoka, kojoj su se odazvali mnogobrojni otočani. Briga za otočni okoliš i aktivno sudjelovanje u eko-akcijama za Unijane nije novost, budući se one redovito organiziraju već nekoliko godina, poručuju iz organizacije festivala.

Osim lokalnog stanovništva u akcijama redovito sudjeluju strani i domaći turisti, koji žele doprinijeti uljepšavanju ove autentične otočne destinacije. Do kraja SU(r)F festivala namjeravaju se organizirati još dvije takve akcije, nakon čega će biti svečano otvorena nova unijanska oaza za odmor i druženje – „uradi-sam-park“, kao rezultat angažmana lokalne zajednice.

Detaljan program festivala možete pronaći na službenoj web stranici.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.