1 min. čitanja

I DALJE NEMA KUPANJA U nedjelju novi prosvjed protiv zabrane kupanja na Skardinskom buku

Peti po redu prosvjed održat će se ovu nedjelju s početkom u 11 sati u Tromilji, protiv zabrane kupanja i sportskog ribolova podno Skradinskog buka. I dok stručnjaci poručuju da je zabrana nužna radi očuvanja ovog ekosustava, mještani žele natrag na kupanje u Krku.

Mještani traže od resornog ministarstva i uprave Nacionalnog parka Krka da im ponovno dopuste kupanje na lokaciji koju su, kažu, koristili godinama. Upozorenja stručnjaka ne smatraju alaramatnim.

No ispada da je ekosustav Skardinskog buka došao do prijelomne točke zbog koje je ovakav tip restrikcija bio nužan, piše Šibenik IN.

Portal podsjeća na pojašnjenja koja im je dao ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode Aljoša Duplić.

– Na Skradinskom buku kupanje velikog broja kupača dovelo je do uništavanja sedre, oštećenja i narušavanja procesa osedravanja. Kad govorimo o sedrenju i osedravanju tu su potrebni posebni fizikalno-kemijski uvjeti pa je prema tome potrebna i specifična životna zajednica koja u tim uvjetima provodi proces ugrađivanja karbonata u svoje stanice i na taj način dolazi do nastanka sedre. To je jedan živi proces. Kad vi hodate i skačete po toj sedri kontinuirano i utječete na promjenu fizikalno-kemijskih procesa, jer su kupači najčešće namazani i raznim kremama za zaštitu od sunca što sve ima negativan utjecaj na to područje – pojasnio je Duplić.

Mještani Lozovca i drugih mjesta u okolici od prosvjeda kojim traže dopuštenje za kupanje na Skradinskom buku, ne odustaju, bez obzira što je mala vjerojatnost da na putu do svog cilja i uspiju.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.