1 min. čitanja

ODŠTETA ILI TUŽBA? Poduzetnici pred stečajem traže odštetu zbog odluka Stožera

ODŠTETA ILI TUŽBA? Poduzetnici pred stečajem traže odštetu zbog odluka Stožera
Foto: Screenshot/Facebook Glas poduzetnika

Pet poduzetnika kojima su odluke Stožera civilne zaštite zapaprile poslovanje do te mjere da su im tvrtke od nekad profitabilnih poduzeća došle pred stečaj, uručilo je danas DORH-u pet zahtjeva za mirno rješenje spora, u kojima traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera kao i zbog ekonomskih mjera Vlade za koje tvrdi da su neadekvatne.

Tih pet tvrtki-poduzetnika su Đurina hiža, Shark attack, Svikoncerti, Caffe&wine bar Rijeka i Locuples, a konferenciju za novinare organizirala je Udruga Glas poduzetnika.

– Pet poduzetnika koji su do pandemije bili profitabilni danas su postali ruine pred stečajem, ali ne svojim lošim radom – izjavio je predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas naglasivši da 12 milijardi kuna koje je država utrošila za zaposlenike nije platila Vlada već građani.

Ovih pet tvrtki odlučilo se nakon godinu i pol dana muke podnijeti tužbu za obeštećenje jer poduzetnici, tvrdi Bujas, dosad nisu dobili ništa od države.

Vlasnik ugostiteljske tvrtke Đurina hiža Nikola Božić ističe kako je Hrvatska jedina članica EU-a koja nije obeštetila svoje poduzetnike. Austrija je svoje poduzetnike obeštetila još lani s 80 posto prometa iz 2019., a Njemačka sa 70 posto. Što će biti ako uđemo u novi lockdown, pita se Božić.

– Drugi su smanjivali i PDV, a Hrvatska ništa: nije ukinula nikakve parafiskalne namete, potpore za zaposlenike kasnile su više od 40 dana u drugom valu, a država nas nije zaštitila ni od banaka ni leasing kuća.

Prije nego poduzetnici pokrenu tužbu, slijedi rok od 3 mjeseca u kojem se može pronaći mirno rješenje.

– Stožer civilne zaštite donio je 13 odluka na temelju ničega. Morali su barem imati istraživanja da donesu neke odluke – istaknuo je odvjetnik Mate Matić dodavši da je Stožer povrijedio Ustav i ustavna prava poduzetnika.

Ukoliko se država ne uhvati u koštac s nadoknadom štete tužbe su, kaže odvjetnik, spremne.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.