4 min. čitanja

Detaljni opisi policije o pohapšenoj splitskoj bandi: „Investitoru vrijednost od dva milijuna eura, osumnjičenoj parfem“

Detaljni opisi policije o pohapšenoj splitskoj bandi: „Investitoru vrijednost od dva milijuna eura, osumnjičenoj parfem“
Foto: Boris Kačan / Facebook

SPLIT – Splitska je policija izišla s detaljima akcije u kojoj su pohapsili skupinu od 12 kriminalaca od kojih su neki radili i u samoj splitskoj Gradskoj upravi. Kršeći propise iz Zakona o gradnji, Zakona o zaštiti od požara, ali i urbanističke planove Grada Splita pogodovali su investitoru kako bi u jednu funkcionalnu građevinu cjelinu spojio hotel i stambenu zgradu na splitskim Mejama.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finalizirali ranije započeta kriminalistička istraživanja iz travnja i listopada 2019 godine. Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana starosti 58, 57, 60, 71, 56, 55, 76, 65, 60, 54, 57 i 37 godina, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Sumnja se da su navedene osobe, svatko u okvirima svoje nadležnosti i odgovornosti i to:

  • 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo,
  • 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti
  • 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave,
  • 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita,
  • 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita
  • 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela,
  • 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama,
  • 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te
  • 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu,

prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita, a na temelju kojih nezakonitosti bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu građevinu, cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama. Time je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist.

Dakle, zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. godine do 20. siječnja 2021. godine su:

  • izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju,
  • izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana,
  • izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te
  • bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra, neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura.

Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Investitor dobio vrijednost od dva milijuna eura, osumnjičena dobila parfem

Investitor je, smatra policija, dobio vrijednost od preko 2 milijuna eura. Jedan osumnjičeni je dobio oko 1.200.000 eura. Jedna osumnjičena je, piše policija, dobila poklon u vrijednosti od 700 kuna. Vjerojatno se radi o parfemu koji se spominjao zadnjih dana.

“Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura.

Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna”, piše policija.

Svih 12 uhićenih je u pritvoru

“Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.”

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.