2 min. čitanja

ORGANIZATORI KONCERATA: Prihvaćamo ozbiljnost situacije, ali histerija i panika ničemu ne koriste

ORGANIZATORI KONCERATA: Prihvaćamo ozbiljnost situacije, ali histerija i panika ničemu ne koriste
Foto: Pixabay

Odbor za event industriju udruge Glas poduzetnika objavio je danas priopćenje u kojem upozorava na neprimjerene istupe pojedinih epidemiologa i voditelja lokalnih stožera koji upravo organizatore festivala i koncerata prozivaju za širenje virusa među mlađom polulacijom.

Iz Odbora naglašavaju da aktualna epidemiološka situacija svakako zaslužuje pozornost i oprez te odgovorno ponašanje svih građana, a naročito onih koji predstavljaju organizatore događanja, koncerata, festivala te općenito okupljanja kojima prisustvuje veći broj ljudi.

Kažu da su svjesni su složenosti situacije te su u tom smislu spremni odgovorno primijeniti sve važeće epidemiološke mjere, a posebice osigurati da svi posjetitelji koji prisustvuju događanjima spadaju u jednu od tri kategorije – da su cijepljeni, testirani ili da su preboljeli covid-19.

– Međutim, upravo zbog te spremnosti, odgovornosti i predanosti organizatori evanata i djelatnici u event industriji ne mogu više šutjeti i promatrati neprestane istupe pojedinih epidemiologa i voditelja lokalnih stožera koji ne posustaju u širenju histerije upravo oko segmenta djelatnosti event industrije – stoji u priopćenju.

Također se ističe da se u brojnim istupima javnosti šalju proturječne informacije, diže se nepotrebna panika, a festivali, koncerti, partyji i noćni klubovi se neargumentirano prozivaju zbog širenja virusa.

– Koliko važeće mjere propisuju da je moguće okupljanje bez mjera, pod uvjetom da svi posjetitelji zadovoljavaju gore navedene uvjete, takve događaje treba poticati, a ne  stigmatizirati.

Event industrija jedina je gospodarska grana u Hrvatskoj koja je paralelno s uvođenjem COVID potvrda primijenila provođenje iste bez prijelaznog razdoblja i vremena prilagodbe, a mnogi koncerti i festivali su otkazani jer su prodavali ulaznice prema važećim mjerama iz lipnja koje nisu uključivale primjenu COVID potvrda – navodi se u priopćenju, te se dodaje da je upravo uvođenje obveznih COVID potvrda na eventima jedna od glavnih motivacija mlađoj populaciji za cijepljenje.

– Event industrija kao takva, svjesna situacije i problema, vjerojatno je i jedna od djelatnosti s najvećom stopom procijepljenosti zaposlenika u državi. Ako se dovede u pitanje sloboda mladih da se okupljaju uz poštivanje propisanih mjera i primjenu COVID potvrda, bojimo se da će doći do toga da će se mnogi zapitati zašto bi se uopće cijepili – upozorio je Adnan Mehmedović, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

On je kazao da je event industrija veliki turistički generator za Hrvatsku s oko 1 milijun posjetitelja prije pandemije, što domaćih, a što stranih, a manifestacije su najbolji promotori destinacija na kojima se održavaju.

Od mjeseca lipnja 2021. godine, kada je na snagu stupila odluka kojom se ponovno dopušta održavanje kulturnih manifestacija uz pridržavanje epidemioloških mjera, održano je preko stotine koncerata, manifestacija i festivala na otvorenom bez ijednog evidentiranog slučaja zaraze posjetitelja virusom, pa kao industrija traže objašnjenje zašto ih se konstantno proglašava glavnim krivcem i problemom pandemije.

Pozvali su Nacionalni stožer Civilne zaštite da poduzme dodatne napore kako bi se uskladilo djelovanje implementacije važećih mjera, promicanja odgovornog  ponašanja i cijepljenja.

– Smatramo kako je nužno da i jedni i drugi radimo na podizanju svijesti o odgovornosti i izoliramo istupe i postupanja neodgovornih pojedinaca, s koje god strane oni dolazili. Nastavno na to, pozivamo i molimo medije da kod prenošenja izjava pojedinaca kojiima je u cilju zatvaranje jedne kompletne branše i industrije, pozovu i drugu stranu za mišljenje i izjavu – stoji na kraju priopćenja Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.