2 min. čitanja

ZA OBALU STIŽU NOVA PRAVILA Na Jadranu od ponedjeljka strože epidemiološke mjere

ZA OBALU STIŽU NOVA PRAVILA Na Jadranu od ponedjeljka strože epidemiološke mjere
Foto: Pixabay

Vlada je na jutrošnjoj sjednici usvojila nova, stroža pravila ponašanja u vrijeme pandemije za područje Jadrana, a koja počinju s primjenom od ponedjeljka.

Govorilo se o najavljenom uvođenju strožih mjera za jadransku Hrvatsku koje je sinoć najavio ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, a prema kojem bi se sva okupljanja i manifestacije iznad 50 ljudi održavala jedino uz covid-potvrde i uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera. Bez covid potvrda neće se moći organizirati niti svadbe iznad 15 osoba do 200 ili 300 uzvanika.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako u posljednja dva tjedna najveći broj zaraženih bilježe Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija, te da je Vijeće Ljekarničke komore jednoglasno podržalo prijedlog Ministarstva zdravstva o provođenja cijepljenja i izdavanja potvrda i u ljekarnama.

S obzirom na osjetilni rast broja zaraženih, osobito u četiri dalmatinske županije, u kojima je veća koncentracija stranih gostiju, od ponedjeljka se za Jadran uvode nova pravila.

Dodatno su pooštrene mjere za ulazak stranih gostiju iz trećih država, koje imaju visoku stopu incidencije poput Velike Britanije, Cipra, Indije i Ruske Federacije, a koji će bez obzira jesu li cijepljeni ili preboljeli bolest, od ponedjeljka morati predočiti i negativan testa. U pripremi je i novi set nužnih epidemioloških mjera, istaknuo je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Obje odluke počinju se primjenjivati od ponedjeljka, 26. srpnja. Nova odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera. S obzirom na intenzitet i veliki broj ljetnih događanja u priobalju, njihov nadzor moguć je jedino potpunim angažmanom Stožera i ostalih službi na razini jadranskih općina, gradova i županija, koji imaju ovlasti da svim okupljanjima i događanjima za koja procijene da su epidemiološki teška za kontrolirati, ne izdaju izdaju suglasnost za njihovo održavanje – napomenuo je Božinović.

Spomenuo je ministar kako je inspekcija u dosadašnjem razdoblju provela 14 545 nadzora prilikom čega su zbog kršenja mjera izdali 5 pisanih upozorenja, 3 prekršajna naloga, 36 obavijesti o počinjenju prekršaja, 3 usmena rješenja, podnesena su dva optužna prijedloga te su naplaćene dvije novčane kazne na licu mjesta.

Dosad je utvrđeno 65 kršenja mjera samoizolacije za koje će, kaže Božinović, biti ponesen 61 prekršajni nalog i 4 kaznene prijave.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Britancima i Rusima oštrije epidemiološke mjere za ulazak u Hrvatsku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.