2 min. čitanja

Nagrađivani fotograf National Geographica pojašnjava kako slikati zvjezdano nebo iznad Jadrana

Nagrađivani fotograf National Geographica pojašnjava kako slikati zvjezdano nebo iznad Jadrana
Foto: Božan Štambuk

Volite tamno noćno nebo i želite fotografirati zvijezde i Mliječnu stazu a ne znate kako početi? Ne tražite dalje. Svoje višegodišnje iskustvo nagrađivani brački fotograf Božan Štambuk pretočio je svoje znanje u jednostavan vodič koji će puno toga objasniti, ali i ohrabriti one koji smatraju da nemaju dobru opremu za osjetljivo snimanje zvijezda.

– Cilj na kojem radim već 4 godine je popularizacija ne samo prirodnih ljepota i kulturne baštine otoka Brača, već i tamnog noćnog neba u Hrvatskoj kojeg je potrebno zaštititi od svjetlosnog onečišćenja. Otkako radim na projektu Odiseja Brač – More Zvijezda često dobivam upite o tehnici astrofotografije i odlučio sam na jednom mjestu pretočiti svoje višegodišnje znanje kako bi oni koji nisu upoznati s tom tehnikom lakše krenuli sa snimanjem svojih prvih pejzažnih astrofotografija – kaže za Morski HR Božan Štambuk.

Foto: Božan Štambuk

Pejzažna astrofotografija je napredna vrsta fotografije i ovaj vodič pretpostavlja da su vlasniku fotoaparata jasni fotografski koncepti ekspozicije i kompozicije. Ako tek počinjete s fotografijom, preporučuje prije upuštanja u astrofotografiju izdvojiti malo vremena za proučavanje tih osnova i vlastite opreme.

No, Božan ipak u startu ohrabruje, jer, kako kaže, ne treba vam razna skupocjena oprema.

– Moje fotografije s najjeftinijim Nikon DSLR-om bile su dovoljne kvalitete za objavu u National Geographic-u, pobjedu na natječaju i za brojne izložbe. Skupa oprema ne nadomješta manjak vještine i kreativnosti. Primjeni savjete iz ovog vodiča, eksperimentiraj i pronađi svoj stil, dobre fotografije će doći prije nego što misliš – poručuje.

Foto: Božan Štambuk

Koja oprema i programi su vam potrebni, kako isplanirati snimanje, kako u konačnici obraditi fotografiju i još par praktičnih savjeta, uz nešto strpljenja i puno upornosti, moglo bi vas dovesti do rezultata koje možda ni sami niste očekivali.

Savjete o osnovama astrofotografije pogledajte OVDJE,  kako to radi majstor, pogledajte u videu ili člancima niže.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: SPOJ SVEMIRA I JADRANA Prizori “Bračke odiseje” koji su završili i u NASA-i
VIDEO Nevjerojatan timelapse kometa Neowise iznad otoka Brača
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.