2 min. čitanja

NEBESKI OBRAČUN Zbog štete koju im rade galebovi, ribogojilišta će unajmiti – jastrebove

NEBESKI OBRAČUN Zbog štete koju im rade galebovi, ribogojilišta će unajmiti – jastrebove
Foto: Morski HR / Wikimedia

KALI – Nema čime se nisu služili u tunogojilištu Kali Tuna kako bi rastjerali hordu galebova, koja im svako jutro mahnito tamani sitnu ribu namijenjenu hranjenju tuna. Galebovi im u prosjeku godišnje pojedu ribe u iznosu od 150 do 200 tisuća eura.

Zastrašivali su ih petardama, stavljali su zaštitne mreže preko kaveza, postavljali su čak i CD-e kako bi ih zabljesnuli prilikom refleksije – no galebove od uzgajališta dosad nije ništa otjeralo. Dok se nije ukazala prilika u sklopu Investinfish projekta koji zajedno provede hrvatski i talijanski partneri, piše Agroklub.

Foto: Pixabay

Riječ je o projektu koji je sufinanciran sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014. – 2020. čiji je glavni cilj poticanje uvođenja inovativnih rješenja u poslovanje malih i srednjih poduzeća u sektoru ribarstva i akvakulture. Prošle godine objavljen je javni poziv na koji se javilo 15 tvrtki, među kojima je bilo i navedeno tunogojilište.

Dogovorena je suradnja sa veterinarskom tvrtkom Vet Vision iz Splita, koja će angažirati sokolarsko društvo, a koje će za potrebe ribogojilišta istrenirati jednog jastreba. Obučiti će i stražara navedene tvrtke koji će se brinuti o jastrebu. Inače najam, trening i obuka jastreba stoji 60 tisuća kuna, koliko je ribogojilištu odobreno kroz ovaj projekt.

Upotreba jastrebova za rastjerivanje drugih ptica nije ništa novo – godinama ih koristi primjerice zagrebačka zračna luka. No jastrebovi u ribogojilištima su novost. Bitno je za naglasiti da jastrebovi neće ubijati galebove, već će ih rastjerivati i usmjeriti na otvoreno more.

Foto: Jurica Gašpar

Lažnim jajima potaknuti selidbu

Nenad Maljković iz udruge Moj otok najavio je da će Gradu Zadru predložiti model koji uspješno koriste u Poreču, a radi se o postavljanju lažnih jaja u gnijezda galebova.

– Kad se njihova prirodna jaja zamjene s lažnim plastičnim oni i dalje leže na njima, ali nema potomaka. A kad galebovi u dvije tri godine nemaju podmladak oni ne napuštaju samo ta gnijezda nego sele na druge, udaljenije lokacije – pojašnjava Maljković.

Invazija galebova na jadranske gradove, posebno na smetlišta, morske i zračne luke, kolodvore, hotele i ribogojilišta iz dana u dan sve je veća te lagano izmiče kontroli. Cilj biopredacije, o kojoj je riječ, nije smanjiti populaciju galebova ubijanjem, već biološki regulirati njihovo razmnožavanje i ravnomjernije ih rasporediti u prirodi.

Smisao je, kažu stručnjaci, vratiti galebove na otvoreno more i potaknuti ih da ponovno budu lovci, a ne strvinari.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.