3 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Najslađa šalša od 7 vrsta pomidora

ZEMLJA GURMANIJA Najslađa šalša od 7 vrsta pomidora
Foto: Željko Krnčević

Eto ga na, slučaj je htio da se ne ide na Šator, pa se ostalo u najdražem Šibeniku gradu, pomalo radilo, ali i kužinavalo. I to kako. Izazov je izazov. Najprije je trebalo poigrati se s rajskim ljepoticama punih okusa od mog vridnog i dobrog prijatelja i naravski njegove puno bolje polovice.

Sedam vrsta pomidora

Sedam veličanstvenih. Svaka priča svoju priču. Svaka podražava drugi dio nepca. Svaka je melem za sva osjetila. Od one najmanje, pa do one najveće koju smo nazvali bržola zbog njezinog izgleda. Nisam nikad, moram priznati, radija šalšu od voliko vrsta pomidora. Ali, nisam pogrišija. Teško mi je to kazati, ali, dosad mi je šalša od moje babe Zdenke bila najbolja svih vrimena. Ali,ova je se ne srami iako je napravljena na skroz drugi način.

Foto: Željko Krnčević

Ona Zdenkina je (uza sve one male tajne), bila dogotovljena tek kad bi malo zagorila i kad bi se teke „uvatila“ za dno teče. A ova moja od 7 veličanstvenih (siguran sam sad da ću provati čim budem moga i od više vrsta) sve jezike govori. Ljudi moji izvrsno. Naravski, užutija kapulu, također ekološku od mog Ive, pa doda sve pomidore kojima sam uklonija kožu, pa nakon jedno po ure doda i eko luk. Kapulu posuja s krupnom soli i samlija po svom ukusu raznobojnog papra. Meni ima lipši gušt.

Foto: Željko Krnčević

Pustija sam da kuva dok nije počela raditi kuželje iliti brbulje. A kad sam vidija da se prvi brbulj zalipija na pločice, e onda sam utrnija i nisam dalje kuva. Ovu deliciju sam suočija iliti sljubija s Barillom, spaghettonima broj 7. Ne mogu vam opisati s kojim sam guštom uživa u ovom jednostavnom jelu koje je čest gost u našim kućama. O šalši ima priča kolko oš, al to ćemo drugom zgodom. Onaj bosiljak na slikama sam stavija samo za figuru.

Foto: Željko Krnčević

Kako iskoristiti stari kruv

Onda sam istovremeno radija i drugo. Preksinoć vidija jednu finu gospođu kako na 24 kitchen kuva primamljivo jelo. Štos je u tome kako iskoristiti stari kruv. Ovo je samo jedan od načina. Izvrsna je ota gospođa. Taljanka porijeklom a živi u Americi. Ima na 24 kitchen svašta, ali ima stvarno i lipih delicija.

Foto: Željko Krnčević

Ja sam se zeznija jer sam stavija malo više kapara, ali nije smetalo. Neka mi se ne ljute moji maslinari, ali stavija sam kalamate. Nisam ima ni starog kruva nego bubice, pa su se dvi malo više „raskevale“ nego šta bi tribalo.

Ona trava je majčina dušica i to osušena ubrana nježno na dragom nam Šatoru. Nježno, u skladu s Prirodom kojoj kad se uzme treba i vratiti. Kad budete od volje provajte ovo. Ja sam uzeja smeđeg bakalara nesušenog, ali mislim da bi moglo ići i uz malo veće mole ili možda kokote. Tako pomalo učimo i pod stare dane pa vidimo kako se može lipo isti i bez kapule i luka.

Foto: Željko Krnčević

Svitu moj lipi, U SLAST!!!

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.