2 min. čitanja

SVETI STJEPAN Zaplovio prvi vatrogasni brod na otoku Korčuli

SVETI STJEPAN Zaplovio prvi vatrogasni brod na otoku Korčuli
Foto: DVD Smokvica

KORČULA – Na otok Korčulu je stigao prvi vatrogasni brod. Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Smokvica doniralo ga he Ministarstvo financija – Carinska uprava.

Riječ je o brodu SAS-VEKTOR CROLINE 38 PATROL izgrađenom 2012. godine od stakloplastike, a do sada je pod imenom Sv. Matej IV bio u službi Carinske uprave Dubrovnik. Duljina broda je 10,6 m, širina 3,65 m a pokreću ga 2 motora CUMMINS QSB 5,9 od 425 KS svaki. Putna brzina broda je 26 čvorova a maksimalna 36 čvorova.

Foto: DVD Smokvica

Brod će se koristiti za prijevoz vatrogasaca na požarište, traganje i spašavanje na moru, protupožarno izviđanje te za sve ostale zadatke koji se postave pred nas. Planirano je opremanje broda vatrogasnim topom kako bi se omogućila sposobnost gašenja plovila morem i pjenilom, a do tada će brod biti opremljen priručnim sredstvima za gašenje. Također je planirano i opremanje broda branama za sprječavanje onečišćenja na moru.

Foto: DVD Smokvica

Brod je stacioniran na sredini otoka, u Brni, te u najkraćem roku može djelovati u akvatoriju otoka Korčule i Lastova, a prema potrebi i dalje.

Foto: DVD Smokvica

U čast Sv. Stjepana, jedinog sveca koji u Brni ima svoju crkvicu i vatrogasni brod je ponio isto ime.

Foto: DVD Smokvica

Korčulanski vatrogasci iskoristili su priliku, pa zahvalili Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstvu financija bez čije velike pomoći projekt vatrogasnog broda na Korčuli ne bi bio moguć.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.