2 min. čitanja

Više akcija lučkih kapetanija spašavanja unesrećenih u zadarskom i riječkom akvatoriju

Više akcija lučkih kapetanija spašavanja unesrećenih u zadarskom i riječkom akvatoriju
Foto: MPPI

ZADAR/RIJEKA – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Lučke kapetanije u Zadru i Rijeci, u posljednja 24 sata imali su nekoliko intervencija, pri čemu je jedan poziv bio slučajan, a u dva su morali spašavati unesrećene na moru.

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su u nedjelju, 25. srpnja u 15:50 sati poziv od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koja je zaprimila poziv u pomoć preko MRCC Bremen.

Na broju s kojega je tražena pomoć nitko se nije javljao, već se uključivala glasovna sekretarica, a tanker koji je bio u blizini pozicije poziva u pomoć javio je da ne vidi ništa sumnjivo. Lučka kapetanija Zadar poslala je brodicu “RH 2 ZD” prema položaju jahte, dok  je jahta s koje je poslan poziv u pomoć nastavila ploviti te se nalazila u luci Veli Iž. Nakon većeg broja poziva upućenih prema prijavljenom broju, javio se strani državljanin koji je potvrdio kako je jahta sigurno vezana te da su svi dobro. Radilo se o slučajnom pozivanju u pomoć, stoga je akcija obustavljena i brodica “RH 2 ZD” je privezana u luci Gaženica.

Foto: MPPI

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je istoga dana u 16:04 sati dojavu da se u uvali Soline u blizini Selca nalazi osoba s težim ozljedama koje su posljedica pada prilikom penjanja na stijene. Budući da unesrećenoj osobi nije bilo moguće pružiti pomoć s obale, Lučka kapetanija Rijeka je poslala M/B “Vid” na mjesto događaja. Zapovjednik M/B “Vid” zbog velikog gaza nije mogao brodom doći do unesrećenika stoga je u akciju pozvana Hrvatska gorska služba spašavanja koja je poslala tim spasitelja te je ozlijeđena osoba predana hitnoj medicinskoj pomoći u 17:13 sati.

U 16:45 sati MRCC Rijeka je zaprimila poziv o prevrnuću brodice ispred Rajske plaže u mjestu Lopar na otoku Rabu. Radilo se o dvoje stranih državljana koji su isplovili po jakom jugu te je došlo do naplavljivanja brodice. Kapetan lučke ispostave Rab krenuo je vozilom na mjesto događaja te je pozvao lokalni ronilački klub da sa svojim plovilom izađu do unesrećenih. Unesrećeni, koje je u međuvremenu spasio strani državljanin i iskrcao ih u luci, dobrog su zdravstvenog stanja te nisu zatražili medicinsku pomoć, dok je brodica duljine 4.1 m na kraju potonula.

Veći broj prijavljenih poziva za asistenciju riješen je bez pokretanja akcija traganja i spašavanja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.