BUKA OTJERALA TURISTE Usred sezone gradilišta rade punom parom, turisti odlaze s Firula

Foto: Damacijadanas.hr

SPLIT – Nesnosna buka s gradilišta na splitskim Firulama stvara probleme stanarima, ali i lokalnim iznajmljivačima apartmana, kojima turisti mahom otkazuju smještaje.  

Kako je moguće da usred turističke sezone, na nekim dijelovima obale gradilišta rade punom parom? Odluka o sezonskoj zabrani izvođenja građevinskih radova je na lokalnim vlastima, tako da svaka jedinica lokalne samouprave sama odlučuje u kojim će mjesecima gradilišta privremeno staviti ključ u bravu.

Portalu Dalmacijadanas javili su se nezadovoljni vlasnici apartmana koji su ostali bez gostiju upravo zbog buke.

-Imam apartman na Firulama u Hektorovićevoj ulici i iznajmljujem ga turistima. Niti deset metara od moje zgrade radi se druga zgrada. Bageri kamioni, buka… Sinoć došli gosti iza 12 u noći, jutros izlaze, jer je buka i traže povrat novca. I prema info koje imam, nemaju zabranu rada. Dakle, sezona propala. Za ne vjerovati da su dozvoljeni građevinski radovi u sezoni – ogorčen je Splićanin, koji iznajmljuje apartman tik do spornog gradilišta.

No čini se da od apela iznajmljivača neće biti ništa jer je splitska gradska uprava ove godine odlučila preskočiti zabranu radova. Razlog? Kažu – pandemija.

– Zbog pandemije uzrokovane virusom Covid-19 tijekom koje se veći dio perioda nisu mogli izvoditi radovi, a uzimajući u obzirom potrebu pomoći gospodarstvu kao i smanjenju stopu turizma, Grad Split obavještava građane da za 2021. godinu nije donesena Odluka o zabrani izvođenja radova tijekom turističke sezone.  Sukladno Zakonu o gradnji („NN“ 153/13, 20/17, 39/19, 125/19) odluka se donosi u prethodnoj kalendarskoj godini za sljedeću. Bez obzira na Odluku o zabrani gradnje, kod izvođenja radova primjenjuju se opće odredbe zaštite na radu, zaštite od buke i odredbe o javnim redu kao i odredbe gradske odluke o komunalnom redu – stoji u objavi na službenim stranicama Grada Splita.

Tko je i pod kojim mjerilima u Splitu odlučio da građevinski sektor ima prednost nad turističkim sektorom, i to usred sezone, zna samo splitska gradska uprava. No nije Split jedini grad u kojem bageri, dizalice i betonske miješalice ovog ljeta rade punom parom. Hoće li se i koliko to odraziti na ionako nesigurnu turističku sezonu, saznat ćemo za koji mjesec.

 

K.B.