1 min. čitanja

Mnoštvo dojava o periskama, ali i dvije žive u akvatoriju Paga!

Mnoštvo dojava o periskama, ali i dvije žive u akvatoriju Paga!
Foto: Danijel Frka

PAG – Nakon što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo poziv građanima da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke periski, Radio Pagu se javio se velik broj otočana, ali i vikendaša, koji su naveli lokacije u akvatoriju otoka Paga na kojima ima živih periski. Provjerom na dva, od nekoliko lokacija, utvrđeno je kako doista u akvatoriju otoka Paga ima živih periski. Znači li to da se periske obnavljaju?

Zaključak o tome mogu dati samo stručnjaci, nakon znanstvene analize. Masovno izumiranje periski prvi put je zabilježeno 2016. godine na jugoistočnoj obali Španjolske. Masovni pomori periski od tada su zabilježeni i potvrđeni u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj i Albaniji.

U svibnju 2019. godine utvrđen je pomor periski u Parku prirode Lastovo, a u siječnju 2020. godine na Pelješcu. Nakon toga utvrđen je pomor periski i na drugim područjima Jadrana, a tako i u akvatoriju otoka Paga.

Kako se navodi u znanstvenom radu M. Pamić s Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, masovno izumiranje periski dogodilo se zbog infekcije parazitom Haplosporidium pinnae.

U Paškoj uvali prošlog ljeta nalazile su se samo uginule periske, javlja Radio Pag. Zbog toga su dojave o nalazima živih periski dobra vijest.

U sklopu Protokola o posebno zaštićenim područjima i biološkoj raznolikosti u Sredozemlju Barcelonske konvencije, periska se nalazi na Popisu vrsta pred istrebljenjem i ugroženih vrsta. Kazne za vađenje periski regulirane su Zakonom o zaštiti prirode. Za fizičku osobu koja vadi periske predviđena je kazna od 7.000,00 do 30.000,00 kuna, a za njezino uništavanje određena je odšteta u visini od 500,00 kuna.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.