2 min. čitanja

GRAD BUDUĆNOSTI Na starom aerodromu u Ateni počinje gradnja luksuznog naselja

GRAD BUDUĆNOSTI Na starom aerodromu u Ateni počinje gradnja luksuznog naselja
Foto: Lamda Development

ATENA – Napušteni aerodrom u Ateni, koji se ne koristi zadnjih 20 godina, postaje najveće gradilište u Grčkoj. Na tom mjestu niknuti će luksuzni stanovi, marine, hoteli, javne plaže i parkovi, a vrijednost projekta je 8 milijardi eura.

Napušteni aerodrom 2014. godine kupila je tvrtka Lamda Development za 915 milijuna eura. No Grčka ko’ Hrvatska – birokracija im pojede sve pa je navedeni investitor tek sredinom ove godine uspio isposlovati upis vlasništva nakon čega je zemljište i službeno postalo njihovo, piše Poslovni dnevnik.

Foto: Lamda Development

The Ellinikon Project uključuje područje od 6,2 četvorna kilometra, na kojem bi do 2025. godine kada se očekuje dovršetak projekta, trebalo niknuti luksuzno naselje s 10 tisuća vila i stanova, u sklopu kojih će se nalaziti najveći javni park u Europi, hoteli, kockarnica, marina i javna plaža, a cijeli mega kompleks biti će okružen s 50 kilometara biciklističkih i pješačkih staza.

Naselje će koristiti isključivo obnovljive izvore energije, a gotovo sve će biti regulirano putem senzora pa Ellinikon već sad nosi titulu prvog zelenog, pametnog naselja na svijetu koji će kao takav biti izgrađen od starta.

Foto: Lamda Development

Luksuzni futuristički izgled naselja nosi sa sobom i paprene cijene kvadrata – 9 tisuća eura za četvorni metar najniža je cijena, no investitor očekuje da će nakon što naselje bude dovršeno kvadrat nekretnine u Ellinikonu narasti do 14 tisuća eura.

Foto: Lamda Development

Od projekta bi trebala profitirati i Grčka jer će na gradnji biti zaposleno oko 10 tisuća ljudi, a do 2025. njih čak 80 tisuća. Procjenjuje se da će ova investicija povećati grčki BDP za 2,2 posto te grčkom proračunu na račun poreznih davanja donijeti ukupno 14 milijardi eura. Grčko gospodarstvo je, inače, zbog lanjskog pandemijskog zatvaranja potonulo za 8,2 posto.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.