STRAŠNA TRAGEDIJA U Sredozemlju se utopilo 57 migranata!

Foto: Flavio Gasperini / SOS Mediterranee / Facebook

KHOMS – Najmanje 57 ljudi utopilo se u ponedjeljak nakon što im se prevrnulo plovilo blizu libijske obale, što je najnovija u nizu tragedija na Sredozemlju, objavila je Međunarodna organizacija za migracije.

Grad Khoms nalazi se oko 120 kilometara daleko od Tripolija, na libijskoj obali.

Po preživjelima koje su na obalu prebacili ribari i obalna straža, “najmanje je dvadeset žena i dvoje djece bilo među onima koji su se utopili”, rekla je glasnogovornica OIM-a Safa Msehli na Twitteru koja govori o “još jednoj tragediji.. na toj opasnoj ruti”, prenosi Hina.

OIM ne spominje od kuda su migranti, ali fotografije koje je objavila organizacija a koje prikazuju humanitarne djelatnike kako iscrpljenim ljudima dijele vodu i hranu ukazuju da se radi o ljudima iz subsaharske Afrike.

Broj plovila kojima migranti kreću prema Italiji i drugim dijelovima Europe iz Libije i Tunisa povećao se posljednjih mjeseci kada je došlo ljepše vrijeme.

Stotine tisuća krenulo je na taj opasan put posljednjih godina, mnogi bježeći od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku.

Po podacima OIM-a, ove se godine broj stradalih migranata na moru udvostručio. Gotovo 900 ih je izgubilo život na Sredozemlju 2021.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Papa Franjo nakon pogibije 130 migranata: “Sramimo se! Ispitajmo sebe i svi oni koji su okrenuli glavu”