TRČI ZA PALE HEROJE Ultramaratonca Šubića ne može zaustaviti niti toplinski val

Foto: Željko Đođo

DUBROVNIK – Petrinjac Branko Šubić jučer je odradio prvu dionicu etapnog ultramaratona u kojem će ukupno prijeći 513 km od Dubrovnika do Knina, u što je uključena i posljednja dionica u kojoj će trčati od Gline do svoje Petrinje.

Šubić trči u spomen palim braniteljima u Domovinskom ratu, a već je prva jučerašnja dionica pokazala kako će ovo biti veliki izazov za 59-godišnjeg maratonca koji je 2017. odradio ultramaraton Vukovar – Petrinja u ukupnoj duljini od 265 km, a dvije godine kasnije i dionicu Knin – Petrinja slične duljine. Ovaj put izazov je puno veći jer treba otrčati dvostruko veću udaljenost po iznimno visokim temperaturama.

Foto: Željko Đođo

Šubić je jučer startao u 6 sati ujutro sa Srđa iznad Dubrovnika, a do mosta Dr. Franja Tuđmana pratili su ga prijatelji iz Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru” iz Gornje Gračenice kod Kutine. Jučerašnju dionicu od 63 kilometra prešao je za 11 sati, s obzirom da se na njoj nalazi veliki broj spomenika iz Domovinskog rata pokraj kojih je Šubić zapalio svijeće.

– Današnji mi je dan bio jedan od najtežih općenito od kada se bavim ultramaratonom. Fizički su napori bili iznimni, ali još mi je teže bilo suočiti se s činjenicom da sam na trasi dugačkoj svega 60 km naišao na čak deset spomenika palim braniteljima. Strašno je prisjetiti se koliko je, uglavnom mladih ljudi, moralo žrtvovati svoje živote da bismo mi danas imali svoju državu. Imam osjećaj da mnogi to ne znaju
cijeniti, ili jednostavno ne žele – rekao je vidno umorni Šubić po dolasku na cilj.

Šubić je i danas nastavio svoju misiju. Jutros je krenuo na 50 kilometara dugu dionicu od Kleka preko Opuzena, Metkovića, Komina i Rogotina do Ploča.

 

 

K.B.