2 min. čitanja

Trenuci nas dijele od spajanja Hrvatske!

Trenuci nas dijele od spajanja Hrvatske!
Foto: Youtube / Screenshot

KOMARNA/BRIJESTA – Večeras će biti spojen posljednji segment konstrukcije Pelješkog mosta čime će on biti u cijelosti spojen i povezati kopno kod Komarne u blizini Stona s Brijestom na pelješkoj strani, što označava dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske.

165. segment polako dolazi na svoje mjesto. S Pelješkog mosta ori se pjesma, prve barke stanovnika već su tu, polako se vezuju i čekaju večerašnju svečanost. Pelješki most je postao glavna atrakcija i turistima koji s nestrpljenjem čekaju svečanost.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković objavio je na Facebooku da je postavljen posljednji segment konstrukcije Pelješkoga mosta.

“Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje

????

. Ponosni smo i hvala svima!”, napisao je Plenković.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1420443333311279110?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1420443333311279110%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.glasistre.hr%2Fhrvatska%2Fpovijesni-trenutak-odbrojavaju-se-posljednji-trenuci-do-povezivanja-hrvatske-peljeskim-mostom-736704

O večerašnjem spajanju posljednjeg segmenta Pelješkog mosta  čime će se hrvatski  jug spojiti s ostatkom zemlje, u RTL-u Danas govorio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Osjećamo se svi ugodno i sretno i zadovoljno jer je ovo veliki dan. Spaja se hrvatski teritorij nakon više od 300 godina, a spajamo i Pelješki most, jedan od najvećih mostova u Europi. Znamo što on znači za Hrvatsku –  kazao je Butković.

Sljedeće godine do lipnja trebali bi biti napravljeni svi radovi, rekao je ministar.

– Neće biti naplate cestarine i mostarine nikada. To je bio uvjet kod europskog financiranja. Hrvatske ceste će upravljati mostom, održavati ga i nikakvih problema oko toga neće biti. Nakon ovoga se projekt privodi prema kraju – kazao je.

Najavio je i da večeras stižu premijer Andrej Plenković te nekoliko ministara.

– Red je da je tu predsjednik Vlade, najodgovorniji je i najzaslužniji jer je pomogao u ključnim trenucima. Imali smo određenih problema s BiH i onda je trebalo, budući da je bilo EU financiranje osigurano, razgovarati s Europskom komisijom da se to ne zakomplicira, predsjednik je dao ruke. Operativno smo se bavili tim projektom najviše i da to ovako veličanstveno izgleda – kazao je ministar Oleg Butković.

San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima, a rasplamsavao se godinama, da bi u veljači 2017. Vlada usvojila odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima Europske unije. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju ključnog projekta koji će obilježiti iduće godine.

No i prije toga, još u svibnju 2013. godine, Europska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje kako bi se povezao jug Hrvatske s ostatkom države.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.