Ministar obrane u posjetu vojarni „Sveti Juraj“ u Žrnovnici: “Imamo potrebu za jakom ratnom mornaricom”

ŽRNOVNICA – Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja u srijedu, 28. srpnja 2021. godine bio je u radnom posjetu vojarni „Sveti Juraj“ u Žrnovnici.

Tom je prigodom, ministar obrane obišao Satniju za održavanje raketne tehnike te kazao kako je plan zadržavanje sposobnosti raketnog sustava kao sredstva odvraćanja od ugroza na moru.

FOTO: MORH/T.Brandt

– Uvjerivši se u spremnost Satnije za održavanje ratne tehnike mogu reći kako samo jako ponosan na Hrvatsku vojsku i činjenicu što je uvijek spremna odgovoriti na sve zadaće koje se pred nju postave – rekao je Mario Banožić i dodao kako je riječ o vrlo važnoj sposobnosti Hrvatske ratne mornarice koju je HV zadržala 30 godina.

– Imamo potrebu za jakom Hrvatskom ratnom mornaricom koja u svakom trenutku jamči sigurnost u prostoru Jadranskog mora. Osim modernizacije, ključni za razvoj ove grane HV-a su upravo ljudi stoga mi je drago zbog provođenja studija Vojnog pomorstva na kojem se obrazuju buduće generacije pomorskih časnika – zaključuje ministar.

FOTO: MORH/T.Brandt

Naime, sustav RBS-15B u sastavu je HRM-a od 1991., a godinu poslije uveden je u operativnu uporabu.

Pripadnici Satnije za održavanje raketa u bazi “Žrnovnica” redovito provode provjeru ispravnosti sustava za upravljanje letom rakete i održavanje lansera, a rakete su skladištene u propisanim kontroliranim uvjetima vlažnosti i temperature.

Posade platformi za lansiranje raketa također su redovito obučavane u postupcima rukovanja i lansiranja raketa.

D.G.