3 min. čitanja

Na Svjetski dan tigrova znamo li što je s tigrom s Hvara?

Na Svjetski dan tigrova znamo li što je s tigrom s Hvara?
Foto: Pixabay

Svjetski je dan tigrova, kritično ugroženih velikih mačaka čija budućnost je vrlo upitna. Hrvatska javnost još uvijek je zgrožena nedavnim događajem na trajektu Hvar-Split, na kojem se u manjoj prikolici nalazio i sibirski tigar. Nadležne institucije detalje ovog bizarnog slučaja i dalje istražuju.

Slučaj je otvorio brojna pitanja o legalnosti držanja i transporta divljih životinja budući da u Hrvatskoj zakonom nije zabranjeno držati tigrove u privatnom vlasništvu ako su za to zadovoljeni svi uvjeti. Uz to, transport divljih životinja mora se obavljati u skladu s nacionalnim propisima o prijevozu životinja: treba biti osiguran poseban, dovoljno velik i čvrst kavez, temperature trebaju biti optimalne kako ne bi uznemirile životinju, u pratnji mora biti veterinar ili stručna osoba, a potreban je i video nadzor.

Foto: Facebook, Prometne zgode i nezgode

A tu je i ona moralna crta cijele priče – trebaju li divlje životinje biti u privatnom vlasništvu? Slučaj tigra s trajekta pokrenuo je lavinu negativnih, ali ispravnih reakcija.

– WWF strogo osuđuje posjedovanje divljih životinja kao ljubimaca, radi trgovine ili zabave. Držanje divljih životinja u zatočeništvu opravdano je jedino radi očuvanja vrste ili u edukacijske svrhe, ali i tada sigurnost i kvaliteta života moraju biti prioritet – upozorava Petra Remeta, voditeljica programa zaštite u WWF Adriji.

Ozbiljan je, kažu, problem što se tigrovi iz divljine i tigrovi rođeni u uzgoju zakonski ne tretiraju na isti način. Strogo je zabranjena trgovina živim ili mrtvim tigrovima iz divljine kao i dijelovima njihovih tijela ili raznim derivatima dobivenima od tigra. Kod tigrova iz uzgoja situacija je nešto drugačija – njihov transport i trgovina često su odobreni ili prolaze nezabilježeno među državama članicama EU. Zbog toga rapidno rastu ilegalna trgovina i krivolov.

Foto: Pixabay

Problem predstavljaju i nedovoljne kontrole izvoza, uvoza i prijevoza divljih životinja unutar i između država, kao i nepostojanje jedinstvene baze podataka rođenja i smrti tigrova u uzgoju. Iako su države članice EU potpisnice CITES-a, neke države nekontrolirano uvoze i izvoze tigrove iz uzgoja, neprimjetno pridonoseći crnom tržištu.

Na azijskom su tržištu svi dijelovi tigra iznimno vrijedni, bilo kao ukrasi, trofeji ili u alternativnoj medicini. Koriste se čak i njihove kosti za pripravak koji smatraju ljekovitim. Zato je izvoz tigrova – živih ili mrtvih, kao i njihovih dijelova, s europskog na azijsko tržište, iznimno unosan posao.

Foto: Pixabay

Stravičan je podatak da smo od početka 20. stoljeća do danas izgubili oko 95% tigrova. WWF posljednjih 11 godina provodi inicijativu TX2 – udvostručimo broj tigrova. Iako su njihovi brojevi narasli, a u nekim su azijskim državama i ostvareni TX2 ciljevi, i danas brojimo tek oko 3900 tigrova u divljini. Njihova populacija i dalje je u padu prvenstveno zbog krivolova i ilegalne trgovine.

WWF stoga provodi projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi” (LIFE SWiPE), čiji je glavni cilj obeshrabriti zločine nad zaštićenim divljim životinjama i smanjiti ilegalne radnje. Tigrovi su iznimno važan dio ekosustava čije bi izumiranje, koliko god to nekome bilo nebitno, imalo katastrofalne posljedice za ostale vrste, ali i za ljude.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Tigar je s otoka otišao za Križevce? Uzgajivač napisao: “Simba sa Hvara, opširnija priča tek slijedi”
NA TRAJEKT UKRCAO TIGRA! Posada za životinju saznala tek na pola puta do Hvara
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.