2 min. čitanja

SPOJEN JE PELJEŠKI MOST!

SPOJEN JE PELJEŠKI MOST!
Foto: Goran Leš
KOMARNA/BRIJESTA – Nešto prije ponoći, podignut je i zadnji, 165. segment čelične konstrukcije težak 220 tona i time je Pelješki most spojen od Komarne do Brijeste. Most će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku, a s obzirom na to je velikim dijelom financiran iz sredstava Europske unije, za sve građane bit će besplatan.Povijesni događaj spajanja hrvatskog teritorija: večeras je postavljen posljednji dio rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, 165. segment dug 18 metara. Time je hrvatski jug napokon povezan s ostatkom zemlje. Premijer Andrej Plenković poručio je kako je ovo svehrvatski projekt i veliki dan za hrvatski narod. Radovi na mostu dugom 2,4 kilometra nastavljaju se, a prva vozila od Komarne do Brijeste trebala bi proći na proljeće. 
Posljednji element koji je večeras postavljen dug je 18 metara, a simbolički su postavljanje dovršili premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, dubrovačko-neretvatnski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.– Dragi Hrvati, dragi prijatelji, svi koji ste ovdje i oni koji pratite ovu fascinantnu noć sve vas najsrdačnije pozdravljam i imam neopisivo zadovoljstvo kazato da je Hrvatska spojena – obratio se predsjednik Vlade, Andrej Plenković.
– Mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina, rekao je Plenković na glavnom dijelu večerašnje svečanosti, dodavši da se radi o fascinantnom strateškom postignuću hrvatskog naroda i države. Rekao je da ono što se dogodilo večeras najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu.– Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, nego i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i BiH, dapače, on je povezuje, on će ovako prekrasan u arhitektonskom smislu biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac. Ovo je most kojem ćemo se veseliti i koji će ostati trajna stečevina, ne samo nas koji smo večeras ovdje, nego svih vlada, saziva Hrvatskog sabora, župana, županija, zastupnika iz ovoga kraja, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari. Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati, poručio je Plenković.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izjavio je da samo građani Dubrovnika znaju što Pelješki most znači.

– On će cestom približiti Dubrovnik svijetu – kazao je Franković.

I.B.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.