1 min. čitanja

VIDEO Ovako je izgledalo spajanje konstrukcije Pelješkog mosta

VIDEO Ovako je izgledalo spajanje konstrukcije Pelješkog mosta
Foto: Screenshot / Youtube / Hrvatske ceste

KOMARNA/BRIJESTA –  Kasno sinoć spojen je i posljednji segment Pelješkog mosta, najvećeg i jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj.

– Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena! Ovaj je projekt bio san mnogih proteklih 25, 30 godina i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300. To je jedno fascinantno, strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras, po mom dubokom uvjerenju, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije – kazao je sinoć na svečanosti premijer Andrej Plenković.

– Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dapače, on je povezuje. On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac. Posebno mi je drago da je ovo najveći projekt kojeg smo financirali u naših prvih 7 godina članstva u EU, to jest, sufinancirali ga sa 357 milijuna eura nepovratnih sredstava. Naglasit ću još jednom, a to sam rekao puno puta: nema ni jedne druge međunarodne organizacije, ni jednog drugog aktera koji bi dao Hrvatskoj toliko sredstava da realizira ovakav projekt – kazao je Plenković koji je zahvalio i svim kineskim inženjerima, radnicima, stručnjacima koji su u proteklim godinama i tri mjeseca prije roka, unatoč pandemiji, unatoč problemima u transferu i transportu različitih segmenata ove konstrukcije iz Kine prema Hrvatskoj, uspjeli spojiti most ranije nego je bilo planirano.

Facinantan video spajanja Hrvatske objavile su Hrvatske ceste, pa pogledajte.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.