FOTO Zajedničkim snagama spasili veliku glavatu želvu

Foto: Aquarium Pula

Ovih dana svjedočili smo nažalost još jednoj pogibiji zaštićene kornjače nakon smrtonosnog udarca brodskog propelera. Glavate želve svakodnevno se susreću s najraznovrsnijim smrtonosnim preprekama, od kojih je čovjek zasigurno krivac u više od 90 posto slučajeva. Zato je lijepo vidjeti i svjetliju stranu, odnosno primjer uspješnog spašavanja jednog primjerka. 

Gđa. Stanka Amadeo i gosp. Miljenko Marukić pronašli su sredinom srpnja ozljeđenu kornjaču, te su dojavom na 112 zatražili pomoć. Radilo se o velikoj, muškoj jedinki s oklopom dužine 75 cm. Kornjača je bila dezorijentirana, s vidljivim ozljedama na glavi i nije mogla zaroniti.

Kornjaču su iz mora izvadili djelatnici pomorske policije i Miljenko Marukić pa je sukladno protokolima brzo transportirana do Splita gdje je najprije bila zbrinuta kod veterinara, dr. Gavranovića koji ju je pregledao te je ustanovio da je stanje kornjače stabilno.

Foto: Aquarium Pula

Hitnom intervencijom, kornjača je stigla u Centar za oporavak kornjača u Puli, gdje ju je detaljno pregledala veterinarka dr. Danijela Žgomba, a kornjača je naposljetku dobila ime Amadeo, po prezimenu svoje spasiteljice.

Kornjača će u Puli boraviti do svog potpunog oporavka, nakon čega će ponovno natrag u svoje prirodno stanište.

Aquarium Pula, Miljenko Marukić, Luka Kolovrat

PROČITAJTE JOŠ:

JOŠ JEDNA ŽRTVA BRODSKOG PROPELERA Teško ozlijeđenoj kornjači nije se moglo pomoći