2 min. čitanja

Građevinari bacaju šutu u kanalizaciju! Višekratna zagađenja plaže Jadran zabrinula Zadrane

Građevinari bacaju šutu u kanalizaciju! Višekratna zagađenja plaže Jadran zabrinula Zadrane
Foto: Google Maps / Screenshot

ZADAR – Upravni odjel za zaštitu okoliša Zadarske županije javio je da je prema rezultatima dodatnih uzorkovanja mora, koja je obavio Zavod za javno zdravstvo Zadar, prestalo kratkotrajno onečišćenje mora na plaži Jadran u Zadru -kod caffe bara Marex. More je sada pogodno za kupanje i dobre kakvoće. Brine to što su fekalne vode već dva puta zagadile more. Slučajno onečišćenje može se smatrati kad se to dogodi jednom, no ukoliko se nakon 15 -tak dana sve ponovi, onda ovo zagađenje treba početi razmatrati ozbiljno, javlja Radio Zadar.

Objašnjenje iz Odvodnje je kako se u kanalizaciju baca i šuta nakon građevinskih radova pa zbog toga dolazi do začepljenja odvoda te da se to rješava za 20-tak minuta.

Bilo je rečeno kako zbog začepljenja cijevi da sustav ne bi sasvim stao s radom, aktivira se mješoviti preljevni šaht i fekalna voda umjesto u za to predviđene odvode odlaze  u more.

Taj kišni izljev spojen u vrhu cijevi s fekalnim odvodom, ako smo dobro shvatili zapravo je razlog zagađenja mora. I nije samo problem u tome što se svašta baca u kućne odvode.

Problem je očito i u neadekvatnom sustavu. Građani koji se kupaju na Marexu svjedoče o ljetnim zagađenima tijekom srpnja i kolovoza, navode da im se čini da je kanalizacija ljeti preopterećena i da manjih onečišćenja ima puno više nego za njih javnost zna.

Zašto bi se ovo trebao puno ozbiljenije razmotriti, pa među ostalim zato što je Grad Zadar u gradske plaže, a među njima u najstarije zadarsko kupalište Jadran, prošle godine uložio poprilična sredstva.

Pa nije se to radilo da bi se svako malo zabranjivalo kupanje zbog opasnosti za zdravlje. Već da bi ljudi bili zadovoljni i sretni što je tradicija nastavljena i da možemo reći da je more čisto i pogodno za kupanje i tik uz gradsku luku, javlja Radio Zadar.

A, možemo li to baš to reći ako dva puta mjesečno imamo fekalijama zagađeno more kraj kupališta?

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Oko nedavno uređene plaže u Zadru plutaju fekalije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.