Foto: HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja iz Gospića javlja kako je trenutno u tijeku nova akcija spašavanja na području južnog Velebita. 

– Dvije osobe ostale su bez vode i u dehidriranom stanju. UPOZORENJE s obzirom na nedavni nesretni događaj na području Biokova MOLIMO vas nosite dovoljno tekućine , u planinama se teško ili nemoguće opskrbiti dodatnom tekućinom.Razumijemo kad slomite gležanj ali NE kad dvodite svoj život u opasnost zbog dvije litre više tereta! Voda=Život – upozoravaju iz HGSS Gospić.

No, nažalost, ovo nije jedina akcija spašavanja ovih dana zbog identičnih razloga. Iz gotovo svih Stanica HGSS-a stižu vijesti o velikom broju akcija spašavanja. Unatoč nastojanjima da prevencijom spriječimo nesreće one se ponavljaju na istim mjestima, jer se naša upozorenja ignoriraju.

– Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju “lijepim vremenom”. Mi uporno upozoravamo da VRUĆINA UBIJA! – poručuju iz HGSS-a.

Noćas je odmah iza ponoći na dežurni telefon HGSS Stanice Zadar stigao poziv putem Centra 112. Mještanin Novigrada upao je u jamu koja se nalazi u blizini naselja. Policija, vatrogasci i HMP koji su već na terenu traže pomoć HGSS-a pri izvlačenju unesrećenog sa dubine od dvadesetak metara. Na teren izlazi šest spašavatelja. Vatrogasci su već upakirali osobu u nosila pa je, nakon što su spašavatelji pripremili sidrište, odmah krenulo izvlačenje osobe iz jame. Već nakon 10 minuta osoba je predana HMP. Akcija završava u 1:30.

Jučer je stigao poziv s otoka Paga da je dan prije nestala starija muška osoba, hrvatski državljanin. Osoba je posljednji put viđena oko 19:00 na putu prema plaži. Pokrenuta je potraga kojoj su se priključili mještani, članovi lokalnog DVD-a i lučka kapetanija. Kako osoba tog dana nije pronađena, sljedeće jutro pozvana je i HGSS Stanica Zadar. Odmah na teren izlazi zapovjedno vozilo međutim stiže dojava da je osoba pronađena živa i da je u tijeku medicinsko zbrinjavanje.

U Paklenici su 28. srpnja tri strana državljana zatražila pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u NP Paklenica. Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare. Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze. Od tri sata popodne do šest, kada je pozvana pomoć, bili su bez vode. U ljetnim uvjetima koji trenutno vladaju pravilo je da je potrebno gotovo litra vode na sat. Ponavljamo da na ovoj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu.

Nakon što jedan od posjetitelja više nije mogao zbog dehidracije i iscrpljenosti nastaviti druga dvojica su krenuli po pomoć. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć djelatnike Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS Stanice Zadar. Spašavatelji stižu do osobe nakon 15 min. Nakon okrepe rehidacijskom otopinom osoba se uspijeva, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta.

Još jednom upozorenje svim izletnicima: NE IDITE NA PLANINU ako je ne poznajete dovoljno i ako baš morate ići, NOSITE DOVOLJNO VODE SA SOBOM!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TRAGEDIJA NA BIOKOVU Strana državljanka planinarila i izgubila svijest, HGSS je nije uspio spasiti