Foto: Pixabay

Danas je vrhunac toplinskog vala te je velika opasnost od djelovanja vrućina na zdravlje duž Jadrana. Meteorolozi su putem Meteoalarma za cijelu Hrvatsku izdali i niz upozorenja. Kompletna država je u subotu u “narančastom” zbog najavljenih visokih temperatura zraka, dok je za sjeverozapadni dio unutrašnjosti dodatno na snazi žuto upozorenje zbog mogućih lokalnih grmljavinskih nevremena.

Zbog svega ovoga rebamo biti zaista oprezni – upozorio je meteorolog Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a u svojoj prognozi za HRT.

– Imamo čak i crveno upozorenje koje se sutra pojavljuje na srednjem Jadranu, odnosno na splitskom području, pogotovo zato što će dan još uvijek biti vruć, dok će noć zbog juga imati vrlo visoku temperaturu koja će se približavati čak i vrijednostima 28, 29 ili 30, čak cijelom cijele noći. Dnevne temperature valja očekivati u rasponu između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva u većini mjesta – prognozirao je Kozarić, dodavši da promjena vremena dolazi već sa sutrašnjim danom.

– Glavna promjena vremena zapravo dolazi sutra. I onda s tom promjenom, na sjevernom dijelu Jadrana te na zapadu i unutrašnjosti valja očekivati pljuskove s grmljavinom. Pritom može, kada taj hladni i nestabilni zrak dolazi nad ovu ugrijanu podlogu, biti i jačeg grmljavinskog nevremena. Osim vrućine, koja će biti prisutna u Dalmaciji, pa i na istoku, valja računati na mogućnost nevremena i u zapadnim krajevima – rekao je Kozarić.

Podsjetimo, DHMZ se u petak oglasio specijalnim priopćenjem povodom najavljene promjene vremena.

Tijekom vikenda promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće

Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu. Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme, stoji u priopćenju DHMZ- a.

Uz spuštanje prostrane termobaričke doline našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva.

Sutra će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara. Izraženijih pljuskova i grmljavine najprije će danas popodne biti u središnjim krajevima, i u noći na nedjelju, te u sutra ujutro na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a zatim i još ponegdje u unutrašnjosti.

Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu.

D.G.